RAT U UKRAJINI: Granatirana bolnica u Donjecku, hitno se oglasio Pušilin (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

18. 12. 2022. u 07:45 >> 00:52

U TOKU je 298. dan ruske specijalne vojne peracije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Гранатирана болница у Доњецку, хитно се огласио Пушилин (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Oružane snage Ukrajine ispalile su tri granate kalibra 155 mm na Kijevski okrug u Donjecku

Ukrajinske trupe u 02.11 ispalile su tri granate kalibra 155 mm na Kijevski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

- Zabeležena je vatra iz VFU u pravcu: 02.11 – naselje Orlovka – grad Donjeck (Kijevski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara - saopštio je Telegram kanal predstavništva.

Prema podacima misije, od 20.50 do 01.47 granatirani su i Nikitovski i Kalinjinski okrug  Gorlovke , ispaljeno je više od deset granata kalibra 155 mm.

 

Zelenski: Struja vraćena u domove još tri miliona Ukrajinaca

Nakon najnovijih ruskih napada na postrojenja elektro-energetske infrastrukture u Ukrajini, struja je vraćena u domove još tri miliona Ukrajinaca, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je rekao da je u protekla dva dana struju ponovo dobilo devet miliona Ukrajinaca, prenosi Rojters.

- Snabdevanje električnom energijom je danas obnovljeno za još tri miliona Ukrajinaca, plus šest miliona koliko ih je juče dobilo struju, dakle ukupno devet miliona naših sugrađana ponovo ima struju - rekao je Zelenski.

Rusija je od subote lansirala više desetina projektila na ukrajinsku elektro-energetsku mrežu.

U tim udarima život je izgubilo najmanje troje ljudi, a oštećeno je devet objekata elektro-energetske mreže, navodi Rojters.

 

 

Premijer DNR naložio je hitnu obnovu bolnice u Donjecku

 Premijer DNR Vitalij Hočenko rekao je da je naredio da se što pre sprovedu restauracija nakon granatiranja bolnice Kalinjin u Donjecku.

- Naložio sam ministru zdravlja DPR Dmitriju Anatoljeviču Garčevu, zajedno sa regionalnim Ministarstvom građevinarstva, da procene obim štete i izvrše restauraciju što je pre moguće -  napisao je Hocenko na svom Telegram kanalu.

Ministar zdravlja DNR Dmitrij Garcev je u svom Telegram kanalu napomenuo da će se u ime premijera „raditi na proceni stepena oštećenja zgrada i njihovom otklanjanju što je pre moguće“.

Ukrajinske trupe granatirale su u nedelju bolnicu Kalinjin u Donjecku. U Ministarstvu za vanredne situacije DNR za RIA Novosti je rečeno da su oštećene tri zgrade bolnice. Vršilac dužnosti načelnika DNR  Denis Pušilin rekao je da je teško ranjeni pacijent preminuo, a ima i žrtava sa umerenim povredama.

 

Pušilin izvestio o žrtvama granatiranja bolnice Kalinjin u Donjecku od strane Oružanih snaga Ukrajine

Tokom granatiranja Donjecka, granate su pogodile zgradu bolnice u Kalinjinu, poznato je da je jedan teško ranjen, ima umereno povređenih, rekao je vd šefa DNR Denis Pušilinna svom Telegram kanalu .

- Tokom granatiranja Donjecka, neprijateljske granate su pogodile krov i prozor zgrade N6 DokTMO (kalinjinska bolnica). Trenutno je poznat jedan teško ranjen, ima umereno povređenih -  navodi se u izveštaju.

Pušilin je rekao i da su svi pacijenti iz granatirane bolnice u Donjecku evakuisani, a medicinsko osoblje nije povređeno, prenela je RIA.

 

Ukrajinske trupe granatirale su područje bolnice i medicinskog univerziteta u Donjecku

Ukrajinske trupe granatirale su u nedelju Kalinjinski okrug u Donjecku, javlja dopisnik RIA Novosti.

Nekoliko granata palo je u blizini bolnice u Kalinjinu i Medicinskog univerziteta. Detalji se preciziraju.

Putin: Promene koje su u toku u Rusiji i celom svetu su na bolje

Promene koje su u toku i u Rusiji i u celom svetu su na bolje, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u video obraćanju na Prvom kongresu ruskog pokreta dece i omladine.

- Ne proživljava trenutno samo Rusija velike promene, ceo svet se menja. Verujem da su te promene na bolje - rekao je on, preneo je TAS S.

Putin je istakao da se nada da će otvorenost i odlučnost Rusije učiniti svet pravednijim.

- Svet u kome su svi narodi zaista jednaki, gde svaki čovek ima pravo da poštuje, da sledi svoju tradiciju, da govori svojim maternjim jezikom, da poštuje pretke, gde svako ima mogućnost za samoostvarenje bez obzira na uslove u kojima je odrastao, na svoje poreklo - naglasio je predsednik Rusije.

Arestovič: Pokušali smo da ubijemo Gerasimova

Savetnik kancelarije Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič potvrdio je pisanje zapadnih medija da su ukrajinske vlasti pokušale da ubiju načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

- Otkriću vam strašnu tajnu. Gerasimov je bio u Izjumu, koji smo mi granatirali. To je bilo u drugoj polovini aprila ili u maju. Granatirali smo štab u kojem se on nalazio. Potpuno smo ga sravnili. Međutim, on ga je napustio nešto ranije - rekao je Arestovič u programu jutjub-kanala Marka Fejgina.

General Valerij Gerasimov/Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Kako je ranije objavio list "Njujork tajms", američki zvaničnici pokušali su da spreče Kijev da isplanira i izvrši napad na načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

- Američki zvaničnici saznali su da general Gerasimov planira da ide na liniju fronta, ali su zatajili te informacije od Ukrajinaca, zabrinuti da bi atentat na njega mogao da dovede do rata između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Ukrajinci su ipak saznali za njegov put - navodi list.

Ukrajinci raketirali Donjeck

Ukrajinske snage su ponovo gađale centar Donjecka iz višecevnih sistema, saopštili su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Ispaljeno je osam granata, piše Sputnjik.

Jedna osoba poginula u Belgorodskoj oblasti

U Belgorodskoj oblasti Rusije jedan muškarac je poginuo tokom granatiranja iz Ukrajine, dok je osam povređeno, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

Iz LDPR demantovali da je Viktor But bio na meti artiljerije

Pres-sekretar LDPR-a Aleksandar Djupin demantovao je danas da se delegacija LDPR-a, u kojoj je bio Viktor But, nedavno pušten iz američkog zatvora, i lider liberal-demokrata Leonid Slucki, našla na udaru artiljerije tokom posete Luganskoj Narodnoj Republici.

Viktor But/Foto: Profimedia

Ranije je onlajn izdanje Ura.ru objavilo da su se Leonid Slucki i Viktor But umalo našli na udaru vatre u Donbasu.

- Ne, nismo bili pod vatrom. Mi smo korigovali rutu zbog činjenice da je u to vreme delovalo visokoprecizno oružje. Naprotiv, preduzeli smo sve mere da izbegnemo nepotrebne rizike. Ali tokom konferencije protivvazdušna odbrana je zaista radila u blizini Luganska, i eksplozije raketa PVO zaglušile su zvučnike - rekao je on.

Konašenkov: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Jakovljevka u DNR, nastavlja se njegovo čišćenje od ostataka ukrajinske vojske, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Takođe u Donjeckom pravcu, ukrajinske snage su kontranapadom bezuspešno pokušavale da povrate izgubljene položaje. Artiljerijskim udarima i dejstvima ruskih jurišnih grupa kontranapadi su odbijeni. Neprijatelj je pretrpeo gubitke i vraćen je na prvobitne položaje. Ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva borbena oklopna vozila i tri automobila.

Kancelarija Zelenskog negoduje zbog odluke FIFA

Kancelarija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog negodovala je zbog odluke Svetske fudbalske federacije (FIFA) da odbije emitovanje njegovog video-obraćanja pred početak finalne utakmice Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, prenosi Si-En-En.

Prema saopštenju kancelarije Zelenskog, odluka da se zabrani emitovanje video-obraćanja Zelenskog pokazuje da je FIFA „izgubila dragoceni osećaj za fudbal“.
Kijev je, takođe, naveo da će video-obraćanje emitovati samostalno, ukoliko njegov zahtev bude odbijen.

Pomoć Britanije Ukrajini

Velika Britanija poslala je u Ukrajinu partiju visoko preciznih raketa „Brimstoun 2“, saopštilo je britanskog Ministarstvo odbrane na društvenim mrežama.

„U okviru svog paketa pomoći Velika Britanija je predala Oružanim snagama Ukrajine visoko precizne rakete ‘Brimstoun 2’. Ova pomoć je odigrala ključnu ulogu u obuzdavanju napredovanja Rusije“, navelo je Ministarstvo.

Rakete „Brimstoun 2“ imaju lasersko navođenje, a njihov domet je dva puta veći od raketa prethodne serije.

Gladkov: Četiri osobe ranjene u Belgorodu u ukrajinskom granatiranju

Četiri osobe su ranjene u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti tokom ukrajinskog granatiranja, saopštio je danas regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Gladkov je na Telegramu objavio da su na terenu medicinske ekipe koje odvoze povređene u bolnicu, prenela je agencija TASS.

- Naš PVO sistem je delovao iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Ima posledica na terenu. Za sada je poznato da su četiri osobe povređene. Medicinske ekipe prevoze ljude u bolnice - napisao je Gladkov.

Timošenko: Rusi granatirali Herson, troje povređenih

Ruske snage danas su ponovo granatirale Herson, a u napadu je povređeno troje ljudi, saopštio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko. On je naveo da je jedan od povređenih u teškom stanju i da je gađan centar grada, prenosi Ukrinform.

Vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost proglašena je u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

FOTO: AP/Tanjug

Berbok: Nema prekida vatre u Ukrajini pod uslovima Moskve

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je protiv prekida vatre u Ukrajini i Donbasu pod ruskim uslovima.

Ona je takođe istakla da nema nade za skori prekid vatre. Za tako nešto je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu potrebno „samo da svojim vojnicima izda naređenje da se povuku“, istakla je nemačka ministarka.

Zelenski pozitivno gleda na pregovore sa Bajdenom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da njegovi pregovori s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o isporukama protivraketnih kompleksa „Patriot“ Kijevu teku u pozitivnom pravcu.

- Pozitivno gledam na to pitanje. Veoma pozitivno - istakao je.

On je dodao da pregovarački proces teče, da se on lično bavi tim pitanjem, a da nivo njegovih odnosa s Bajdenom omogućava da se očekuje pozitivna odluka.

Prema rečima Zelenskog, sada se ukrajinska strana dogovorila s Francuskom o isporukama sistema „Kortal“.

- Borimo se za te sisteme, koji zavise od odluke Italije i Francuske. To su SAMP-T i drugi protivraketni uređaji - dodao je Zelenski.

Bez dogovora o specijalnom sudu za Ukrajinu

Evropljani nisu uspeli da se dogovore o osnivanju specijalnog međunarodnog suda za Ukrajinu. Međutim, Kijev i London ne sede skrštenih ruku: Ukrajincima priskače u pomoć stručnjak za falsifikacije, britanski sudija Hauard Morison, koji je na doživotni zatvor osudio prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Šef Evropske diplomatije Žozep Borelj priznao je da ideja Evropske komisije o stvaranju nekakvog specijalnog međunarodnog suda za Ukrajinu nije naišla na jednoglasnu podršku šefova diplomatije zemalja EU na nedavnoj sednici u Briselu.

Međutim, Velika Britanija je donela odluku da ipak pomogne kijevskom režimu: britanski sudija Hauard Morison sada obučava oko 90 ukrajinskih sudija za rad na slučajevima „ratnih zločina“ koje je navodno Rusija počinila tokom specijalne vojne operacije.

Granatiranje Donjecka

Ukrajinska vojska ispalila je za 10 minuta 40 projektila iz višecevnih raketnih bacača „Grad“ na Petrovski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Šef britanskog generalštaba: Voleo bih da češće razgovaram sa ruskim kolegom

Načelnik britanskog generalštaba, admiral Toni Radakin, izjavio je da bi želeo bi da ima redovnu komunikaciju sa načelnikom Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerijem Gerasimovim.

U intervjuu objavljenom danas za britanski list Telegraf, Radakin je rekao da je tokom ove godine redovno komunicirao sa ruskim kolegom, ali bi voleo da to radi češće, prenosi TASS.

- Uvek smo govorili da ćemo komunicirati, ali ne bismo ulazili u detalje o čemu smo razgovarali. Voleo bih da razgovori budu još redovniji, još jači, iako su to možda teški razgovori. Postoje veze koje su još u toku - rekao je Radakin o Gerasimovu.

Ruski ambasador: Američka administracija se u svojoj politici zaglavila u eri Hladnog rata

Sjedinjene Američke Države se u odnosima sa Rusijom rukovode stalnom željom da se samopotvrđuju u duhu Hladnog rata, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- Čini se da je Vašingtonu potrebno da se stalno samopotvrđuje kroz konkurenciju sa Rusijom. Izgleda kao da duh Sovjetskog Saveza još luta hodnicima moći američke prestonice, a Hladni rat se uopšte nije završio - rekao je Antonov, prenosi „Njuzvik“.

FOTO: AP/Tanjug

Šojgu obišao vojnike u zoni specijalne operacije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je tokom radne posete Južnom vojnom okrugu izvršio inspekciju grupe trupa u zoni specijalne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu je helikopterom preleteo zone raspoređivanja trupa, proverio prve linije fronta ruskih jedinica u zoni specijalne operacije, utvrđenja i odbrambene linije. Na prvoj liniji fronta ministar je razgovarao sa vojnicima i zahvalio im na uzornom izvršavanju zadataka.

 

Ministar je takođe primio raporte komandanata o situaciji i dejstvima ruske vojske u pravcima vojnih operacija.

Sistem grejanja u Kijevu potpuno obnovljen

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da sistem grejanja u ukrajinskoj prestonici potpuno obnovljen u nedelju.

Prethodnog dana Kličko je saopštio da je u Kijevu ponovo uspostavljeno vodosnabdevanje, a da struju ima oko dve trećine žitelja prestonice.

Granatiran Donjeck u toku noći

Oružane snage Ukrajine su u protekla 24 sata 28 puta otvorile vatru ka teritoriji Donjecke Narodne Republike, ispalivši 133 jedinice municije.

U napadima su ranjena dva čoveka, saopšteno je iz Predstavnštva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

"Njujork tajms": Američki zvaničnici pokušali su da spreče Kijev da isplanira i izvrši napad na Gerasimova

Američki zvaničnici pokušali su da spreče Kijev da isplanira i izvrši napad na načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova, piše list „Njujork tajms“.

- Američki zvaničnici saznali su da general Gerasimov planira da ide na liniju fronta, ali su zatajili te informacije od Ukrajinaca, zabrinuti da bi atentat na njega mogao da dovede do rata između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Ukrajinci su ipak saznali za njegov put - navodi list.

Kako se navodi, Vašington je nakon internih razgovora zatražio od Ukrajine da otkaže napad, ali je Kijev rekao da je on već otpočeo.

List ne navodi izvor ove informacije, niti navodi u kom periodu su se odigrali opisani događaji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave