GENERALŠTAB ORUŽANIH SNAGA BELORUSIJE: Pad rekete u Poljskoj je planiran

P. Z. S. / ria.ru

11. 12. 2022. u 19:07

NAČELNIK Generalštaba Oružanih snaga Belorusije, prvi zamenik ministra odbrane Viktor Gulevič izrazio je mišljenje da je incident sa padom rakete u Poljskoj nameran, da ima za cilj da izazove veću konfrontaciju između Zapada i Rusije. Federacija, do sukoba.

ГЕНЕРАЛШТАБ ОРУЖАНИХ СНАГА БЕЛОРУСИЈЕ: Пад рекете у Пољској је планиран

Foto Polska Policja


Uveče 15. novembra raketa je pala na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom – dve osobe su poginule. U početku su se spekulisale o ruskim projektilima. Međutim, poljski predsednik Andžej Duda je kasnije rekao da nema dokaza da je pala raketa ruska i da je „velika verovatnoća” da je pripadala ukrajinskoj PVO. NATO je izneo slične podatke.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice. Ministarstvo je navelo da su sve izjave poljskih medija o navodnom padu „ruskih“ raketa namerna provokacija u cilju eskalacije. Rusko ministarstvo odbrane je navelo da fotografije sa mesta incidenta objavljene u Poljskoj jasno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300.

-Što se tiče pada projektila na teritoriju Poljske, najverovatnije je da je posebno bilo planirano da se zapadne zemlje uvuku u još oštriju konfrontaciju sa Rusijom, sve do oslobađanja agresije, sukoba, rekao je Gulevič u intervjuu za STV.

On je naveo da se „stiče utisak – i svakim danom postaje sve stabilniji – da zemlje Zapada pokušavaju da isprovociraju (Rusiju i Belorusiju – prim. aut.) na neku vrstu aktivnih akcija koje se mogu tumačiti u njihovu korist."

-Oružane snage Ukrajine, komponenta moći Ukrajine, maksimalno su iskorišćene za ovo. Ne mogu da nas optužuju za nešto. Istovremeno, postoji mnogo dokaza o narušavanju državne granice, agresivnim akcijama protiv Belorusije: to su dronovi koji su prinudno sleteli, oboreni, pronađeni na našoj teritoriji. Nema naših dronova (koji su krši granicu – prim. aut.), za razliku od ukrajinskih. Isto važi i za narušavanje državne granice: Izvršeno je demonstrativno kršenje državne granice (sa ukrajinske strane – prim. aut.). Ima uvreda, bacaju se leci, nastavio je Gulevič.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini