AMERIKANCI U STANJU BORBENE GOTOVOSTI: Litvanski general otkrio šta se dešava

Novosti online

02. 12. 2022. u 16:04

KONTINGENT Oružanih snaga SAD raspoređen u Litvaniji prešao je u stanje borbene gotovosti, rekao je komandant litvanske vojske general Valdemaras Rupšis.

АМЕРИКАНЦИ У СТАЊУ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ: Литвански генерал открио шта се дешава

Foto: Jutjub/LaisvėsTV/OkraJoe

On je podsetio da je na nedavnim razgovorima u Vašingtonu dogovoreno prisustvo američke vojske najmanje do 2025. godine. Istovremeno, kako je general primetio, neće biti prelaska na stalnu angažovanost.

- Ranije je glavni faktor bilo odvraćanje: da pokažemo da smo tu, ali se kontigent može povećati, i oblik prisustva promeniti, što se sada demonstrira. Zatim su bile jedinice koje su bile više zauzete na obuci sa nama, upoznavanje terena, bilo je mnogo takvih taktičkih zadataka. A sada, kada se situacija promenila, razmeštaju se one jedinice i oprema koja bi odmah mogla da se bori. Odnosno, upravo takav prelazak iz jednog režima u drugi - rekao je Rupšis u eteru Litvanskog radija, a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, SAD u poslednje vreme aktivno povećavaju svoje vojno prisustvo širom Evrope, ali je to "reakcija na situaciju" uzimajući u obzir "procenu neprijateljske pretnje".

Litvanska vojska je napomenula da misija ne prelazi u stanje aktivne odbrane.

Na samitu NATO-a u Varšavi 2016. godine, alijansa je odlučila da na zahtev Baltičkih zemalja rasporedi multinacionalne bataljone na bazi rotacije u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove