KARAKAS ŽELI NAZAD SVOJ NOVAC: Venecuela traži pristup novcu zamrznutom u stranim bankama

Tanjug

26. 11. 2022. u 20:40

VLADA i opozicija Venecuele zatražili su danas od Ujedinjenih nacija dozvolu da upravljaju sa više od tri milijarde dolara koji su blokirani u stranim bankama.

КАРАКАС ЖЕЛИ НАЗАД СВОЈ НОВАЦ: Венецуела тражи приступ новцу замрзнутом у страним банкама

Foto: EPA

Ova sredstva bi trebalo da budu postepeno odmrzavavana za borbu sa posledicama humanitarne krize u toj južnoameričkoj zemlji, saopštila je danas delegacija Venecuele koja boravi u Meksiko Sitiju, potvrdili su izvori Rojtersa upućeni u ovo pitanje.

Predstavnici venecuelanske vlade doputovali su u petak u Meksiko Siti da potpišu "socijalni sporazum" sa svojim političkim protivnicima, opozicionom Unitarnom platformom, nakon više od godinu dana prekida dijaloga između dve strane.

Međutim, neizvesno je da li će pregovori biti uspešni i krenuti drugačijim tokom od prethodnih rundi pregovora koje nisu donele napredak u političkom zastoju u Venecueli.

U međuvremenu, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena danas je ublažila neke naftne sankcije Venecueli u nastojanju da podrži novopokrenute pregovore između vlade predsednika Nikolasa Madura i opozicije.

Nakon višegodišnjih sankcija koje su dramatično smanjile profit od nafte i gasa Madurovoj vladi, američko ministarstvo finansija dozvolilo je kompaniji Ševron da nastavi "ograničenu" proizvodnju energenata u Venecueli, preneo je AP.

Visoki zvaničnik američke administracije je rekao da će SAD pažljivo pratiti Madurovu posvećenost pregovorima i naglasio da je Vašington zadržao pravo da ponovo uvede strože sankcije ili da nastavi da ih ublažava u zavisnosti od toga kako budu tekli pregovori.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

SPOJIO IH KULTNI FILM: Prvi muž Dubravke Mijatović - sa njim ima ćerku Ivu (FOTO)