GLOBALNA ENERGETSKA BEZBEDNOST JE DOVEDENA U PITANJE: Sankcije protiv Rusije su se negativno odrazile na svetsku ekonomiju

Novosti online

16. 08. 2022. u 20:05

SANKCIJE protiv Rusije nanele su ozbiljnu štetu globalnoj energetskoj bezbednosti, izjavio je u utorak venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez.

ГЛОБАЛНА ЕНЕРГЕТСКА БЕЗБЕДНОСТ ЈЕ ДОВЕДЕНА У ПИТАЊЕ: Санкције против Русије су се негативно одразиле на светску економију

Foto: Printskrin Youtube/ Ernesto Villegas Poljak

- Politika sankcija Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja protiv Rusije negativno se odrazila na globalnu ekonomiju, posebno na energetski sektor, primoravajući Sjedinjene Države da koriste svoje rezerve nafte za stabilizaciju cena i garantovanje snabdevanja domaćem tržištu i svojim saveznicima. U tom smislu, Venecuela je zona povećanog strateškog interesa jer ima energetske i mineralne resurse, a to je sada svima potrebno - rekao je Lopez u video obraćanju na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.


On je se potom zapitao na koji način Amerika želi da od Venecuele dobije pomenute energente.

- Kako Sjedinjene Države žele da dobiju pristup ovim našim resursima – da li putem odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju, priznavanju nezavisnosti, suvereniteta i samoopredeljenja Venecuele ili koristeći strategiju destabilizacije, pljačke, državnih udara, ubistava ili putem vojske, intervencija za promenu vlasti i nametanjem njene hegemonije? - zapitao se ministar.


Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara najavio specijalnu vojnu operaciju kao odgovor na zahtev za pomoć šefova republika Donbasa. On je naglasio da Moskva nije imala planove da okupira ukrajinske teritorije, već da ima za cilj demilitarizaciju i denacizaciju zemlje.

Nakon toga, SAD i njihovi saveznici uveli su velike sankcije Rusiji i intenzivirali isporuke oružja Ukrajini. Embargo Evropske unije i SAD na uvoz ruske nafte izazvao je dramatičan rast cena, dok je Rusija preorijentisala izvoz na druga tržišta, pre svega, u Indiju i Kinu i uspela da podigne prihode, čak i uprkos popustima. i smanjen obim izvoza.

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na prvoj liniji fronta u Donbasu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)