NAJVIŠI GENERAL SAD: Spremni smo ako Kina napadne Tajvan

Novosti onlajn

21. 11. 2022. u 09:37

NAJVIŠI general Pentagona rekao je da bi kineski napad na Tajvan bio uporediv sa ruskom vojnom operacijom u Ukrajini i značajna "strateška greška".

НАЈВИШИ ГЕНЕРАЛ САД: Спремни смо ако Кина нападне Тајван

Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske, general Mark Mili izneo je ove komentare na zajedničkom brifingu za štampu Pentagona sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom prošle nedelje.

Tokom brifinga za medije, Mili je upitan da li je uopšte zabrinut da bi Si mogao doneti "nepromišljenu odluku" da silom zauzme Tajvan, s obzirom na to da ostrvo sebe vidi kao sopstveni nezavisni entitet, dok ga Kina posmatra kao deo svoje teritorije.

General je rekao kako smatra da, iako lično ne poznaje kineskog lidera, veruje da je Si "racionalan akter" koji će "donositi odluke na osnovu onoga što misli da je u njegovom nacionalnom interesu" i koji "procenjuje stvari na osnovu troškova, koristi i rizika".

- Mislim da bi on zaključio da bi napad na Tajvan u bliskoj budućnosti bio preveliki rizik i da bi se završio strateškim, zaista, debaklom za kinesku vojsku. I mislim da bi to uništilo kineski san da bude ekonomska i vojna sila broj jedan i tako dalje - rekao je general Mili.

Međutim, Mili je naglasio da ni Amerika ne zna da li će Kina pokušati da zauzme Tajvan, ali da zvaničnici nastavljaju pomno da prate situaciju i da su "vojno spremni".

- Jedna od ključnih stvari sada je da se osigura da Tajvan može da se brani, a iz ukrajinskog rata ima mnogo naučenih lekcija - dodao je on.

(THEEPOCHTIMES.COM)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)