"EU NEMA VIŠE PRAVIH LIDERA": Lukašenko poslao otvorenu poruku zapadu

Novosti online

07. 11. 2022. u 15:28

U EVROPSKOJ uniji nema pravih lidera koji mogu da ugase „vatru” u sopstvenoj kući, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

ЕУ НЕМА ВИШЕ ПРАВИХ ЛИДЕРА: Лукашенко послао отворену поруку западу

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Nemačka, cela Evropa – tamo sada nema lidera. Da jesu... Ne mogu ni da ugase vatru u sopstvenoj kući - rekao je beloruski lider i dodao da "Evropljani ne žele ovaj rat".

Lukašenko je dodao da oni razumeju da se danas u Ukrajini zapaljuje Belorusija. Sutra će, kako je naveo, "cela Evropa izbiti u plamen", citira beloruskog predsednika pres-služba.

Lider Belorusije je skrenuo pažnju na to da će se, ako iznenada izbije novi svetski rat, desiti na teritoriji Amerike.

- Amerikanci se plaše samo nuklearnog oružja, jer mogu da lete tamo. Ako se nuklearno oružje ne upotrebi, onda će se boriti konvencionalnim oružjem. Gde? Boriće se sa nama. Bićemo u ovom kotlu. Ukrajina je već u plamenu. U sovjetsko vreme su toliko ulagali... A kakva zemlja, kakva priroda! U šta su to pretvorili? Katastrofa - rekao je Lukašenko.

Šef Belorusije je siguran da elite niza zemalja u ovoj situaciji ne nastoje da zaustave sukob u Ukrajini, već, naprotiv, pokušavaju da dodatno pokrenu rat kako bi zadržale sopstvenu moć na principu: rat će sve otpisati.

- Evropljani treba da se opamete i zaustave rat. Ali ne mogu. Ne žele. Amerikanci su to iskoristili. Da li su to lideri koji su dozvolili Amerikancima da tamo donesu dodatno nuklearno oružje? Oni su ludi - naglasio je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, lideri u EU u potpunosti zavise od SAD. Štaviše, nedostaje im volja da se odupru ovom pritisku. Ovome se dodaje i ekonomska zavisnost od isporuke robe na premijum američkom tržištu, kao i poslovni interesi.

Predsednik Belorusije je siguran da bi Evropska unija, kada bi ušla u partnerske odnose sa Rusijom, bila velika sila - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)