EU PODNELA PREDLOG: Nove sankcije Iranu

Tanjug

03. 10. 2022. u 11:22

NEMAČKA, Francuska, Danska, Španija, Italija i Češka podnele su predloge za nove sankcije Evropske unije Iranu zbog suzbijanja protesta zbog ženskih prava, objavio je danas nemački list Špigl, pozivajući se na izvore.

ЕУ ПОДНЕЛА ПРЕДЛОГ: Нове санкције Ирану

Foto AP

Kako se navodi u izveštaju lista, predložene sankcije ciljaju na 16 ljudi, organizacija i institucija koje su primarno odgovorne za suzbijanje protesta širom zemlje koji su izbili nakon smrti mlade žene u pritvoru, preneo je Rojters.

Oni koji predlažu sankcije imaju za cilj da ministri spoljnih poslova EU odluče o njima na sastanku 17. oktobra.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo dostupno za komentar, navodi britanska agencija.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok objavila je na Tviteru da je gušenje protesta "izraz čistog straha od obrazovanja i moći slobode" i obećala sankcije.

- Takođe je teško podneti da su naše spoljnopolitičke opcije ograničene. Ali možemo da pojačamo njihov glas, da napravimo publicitet, podignemo optužbe i sankcije. I to radimo - rekla je Berbokova.

Antivladini protesti, koji su počeli posle sahrane 22-godišnje Mahse Amini 17. septembra u gradu Sakezu, prerasli su u najveće demonstracije protivljenja iranskim vlastima u poslednjih nekoliko godina. Grupa Iran ljudska prava, sa sedištem u Norveškoj, saopštila je da je ubijeno više od 100 ljudi.

Iranske vlasti nisu dale broj poginulih u protestima, ali su navele u saopštenju da su mnoge pripadnike bezbednosnih snaga ubili "izgrednici i nasilnici koje podržavaju strani neprijatelji".

Državna televizija je prošle nedelje izvestila da je 41 osoba poginula, uključujući pripadnike bezbednosnih snaga.

BONUS VIDEO - KOLONE ZA IZBEGAVANjE MOBILIZACIJE: Snimci sa graničnih prelaza između Rusije i Gruzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu