SAVET AMERIČKOG NOVINARA VLASTIMA SAD: "Između Rusije i Kine se mora zabiti klin"

Novosti onlajn/R. V.

04. 07. 2022. u 16:27

SAD moraju da nastoje da prekinu odnose između Rusije i Kine ako žele da pobede u novom hladnom ratu, piše Čarls Kupčan u tekstu za "Nešnal Interest" (The National Interest), prenose RIA Novosti.

САВЕТ АМЕРИЧКОГ НОВИНАРА ВЛАСТИМА САД: Између Русије и Кине се мора забити клин

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nakon završetka Hladnog rata, praktično nije bilo otvorenog rivalstva supersila u svetu zbog ogromne prednosti Sjedinjenih Država. Međutim, prema rečima autora, ruska specijalna operacija u Ukrajini ubrzala je dolazak „nekontrolisanog“ multipolarnog sveta, u kome će se Zapad suočiti sa rusko-kineskim savezom, a takođe će biti prinuđen da "računa" i na ojačani Istokom.

FOTO: PRINTSKRIN/nationalinterest.org

- SAD i njihovi saveznici će morati da prilagode svoju dugoročnu strategiju - napisao je on.

Kupčan je objasnio da su se SAD fokusirale na globalizaciju i "širenje liberalizma", ali sada se situacija promenila, a Vašington nije toliko aktivan u promovisanju demokratije u inostranstvu. Strateški i ekonomski interesi guraju Zapad na partnerstvo sa nedemokratskim režimima poput Saudijske Arabije ili Katara, dok mnoge demokratije poput Indije i Brazila ostaju na marginama konfrontacije SAD sa Rusijom i Kinom.

Autor je naveo potrebu traženja novih oblika saradnje i rešenja globalnih problema, dovođenja država za pregovarački sto, bez obzira na režim, i ublažavanja „idealističkih ambicija“.

- Zapad bi, ako je moguće, trebalo da oslabi kinesko-ruski blok u nastajanju tražeći nove načine da zabije klin između Moskve i Pekinga - napisao je on.

Kupčan je zaključio pozivajući SAD i saveznike da se pripreme za eru rivalstva supersila i krenu ka strateškom pragmatizmu.

BONUS VIDEO:

RUŠEVINE NA SVE STRANE: Posledice granatiranja Belgoroda, Severodonjetska i Melitopolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!