SPEJSI U ULOZI TUĐMANA: Film Sedlara, promotera istorijskog revizionizma

KONTROVERZNI hrvatski reditelj Jakov Sedlar radi na dokumentarnom filmu o Franji Tuđmanu, kojeg glumi slavni Kevin Spejsi.

СПЕЈСИ У УЛОЗИ ТУЂМАНА: Филм Седлара, промотера историјског ревизионизма

Foto EPA

I dok u Americi bukte optužbe na račun Spejsija za seksualno zlostavljanje, Sedlara to ne uzbuđuje, pa bi film već 14. maja trebalo da bude prikazan u Hrvatskoj, ali i u nekoliko američkih gradova.

Čim završi sa snimanjem filma o Tuđmanu, Spejsija čeka odlazak na sud, koji je četiri puta izbegao. I "Netfliks" ga tuži da je osramotio kompaniju i traži 31 milion dolara odštetu.

Film o Tuđmanu trebalo bi da otkrije i nepoznate detalje o životu bivšeg generala JNA i prvog hrvatskog predsednika, koji bi, da je ostao živ, završio u Hagu. U filmu Spejsi govori na engleskom, a reč je o tekstovima koje je Tuđman napisao i koji bi trebalo da prikažu njegovu viziju Hrvatske danas. Reditelj tvrdi da je američki glumac i dvostruki dobitnik nagrade Oskar došao u Zagreb potpuno pripremljen, jer je pre dolaska proučio scenario filma koji je napisao Hrvoje Hitrec.

Foto Arhiva Novosti

Jakov Sedlar poznat je i po promociji istorijskog revizionizma u svojim filmovima, pre svega "Četveroredu" i "Istinama Jasenovca". Nemački su mediji nakon filma o Jasenovcu pisali da je reč o krivotvorenju istorije na filmskom platnu, u kojem se najviše spominju žrtve Hrvati, a ne oni koji su i stradali u tom strašnom logoru - Srbi, Jevreji i Romi. Sedlar je bez obzira na to dobio Nagradu grada Zagreba, iako film sugeriše da je Jasenovac bio radni logor i da je postao logor smrti tek nakon 1945. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)