RUSIJA VIŠE NE ČEKA: Lavrov otkrio kada počinje prva runda pregovora sa SAD

Novosti online

27. 12. 2021. u 11:17

PRVA runda razgovora Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama održaće se odmah posle novogodišnjih praznika, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu Jutjub kanalu "Solovjev lajv".

РУСИЈА ВИШЕ НЕ ЧЕКА: Лавров открио када почиње прва рунда преговора са САД

Foto: EPA

Rusija ne postavlja ultimatum povodom dužine razgovora, ali oni ne mogu trajati beskonačno, po čemu je Zapad poznat, naveo je ministar.

- SAD su, naravno, naš glavni pregovarač. Upravo sa SAD ćemo uglavnom i razgovarati nakon novogodišnjih praznika - rekao je Lavrov.

U pregovorima će učestvovati predstavnici Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane Rusije.

On je podsetio da je NATO predložio, odnosno generalni sekretar Jens Stoltenberga, da odmah zatim bude održana sednica Saveta Rusija-NATO.

Lavrov je izjavio da je Severnoatlantska alijansa geopolitički projekat koji ima za cilj ulazak na teritoriju Varšavskog dogovora koji je nestao raspadom Sovjetskog Saveza.

- Međutim, to što su oni krenuli, kako je rekao Putin, na prag naše kuće, naravno, to ne može da nas ostavi ravnodušnim - podvukao je ministar.

Podsetimo, ruski predsednik je u novembru govorio o „crvenim linijama“ za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse. Takođe je naveo i da su sve češće pojave da u blizini ruskih granica lete strateški bombarderi opremljeni „veoma ozbiljnim oružjem“ što, kako je rekao, takođe prelazi određene granice.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom