NA KAZANIMA OPET UBIJAJU SRBE: Skandalozan potez nove gradonačelnice Sarajeva oko izgradnje spomenika na Trebeviću

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 05. 2021. u 13:00

GRADSKA uprava Sarajeva, sa novom gradonačelnicom Benjaminom Karić na čelu, objavila je skandalozan tender za idejno rešenje spomenika nevinim civilnim žrtvama Sarajeva na Trebeviću na lokalitetu Kazani.

НА КАЗАНИМА ОПЕТ УБИЈАЈУ СРБЕ: Скандалозан потез нове градоначелнице Сарајева око изградње споменика на Требевићу

Foto Radio Sarajevo

Rok za dostavu ponuda je 18. jun 2021. godine. Raspisivanjem tendera za spomenik gde se javno traži ponuda bez natpisa o žrtvama na lokalitetu Kazani, gradonačelnica Karić i Sarajevo su drugi put ubili stotine Srba iz Sarajeva čija tela su pobacana u jame na Trebeviću, kažu sagovornici "Novosti".

Već skoro tri decenije, bošnjački političari Sarajeva sakrivaju tačan broj ubijenih Srba iz ovog grada, koji su odvedeni iz svojih domova u ratnim godinama i ubijeni na Trebeviću na lokalitetu Kazani, pa bačeni u neku od jama.

Zvanično je pronađeno oko 30 leševa dok se sumnja da je u jame na Trebeviću, od 1992. do 1995. godine, bačeno više od stotinu tela ubijenih Srba iz Sarajeva. Proces traženja tela nikada nije sproveden do kraja.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kaže za "Novosti" da potez gradonačelnice Karić da idejno rešenje na Kazanima ne predviđa tekst na tom obeležju vređa zdrav razum.

- To znači da će tekst za spomenik napisati sarajevski vlastodršci, umiveni i našminkani kroz priču o multietničkoj i multikonfesionalnoj BiH. Verovatno će tekst biti kao i na pločama u Sarajevu gde su Srbi proglašeni za zločince i odgovorni za sva do jednog ubistva u ovom gradu tokom rata - kaže Radanović.

Benjamina Karić, Foto Printskrin

On predlaže da na Kazanima, na mestu stradanja stotina Srba iz Sarajeva, treba da stoji ploča sa sledećim natpisom: "Na području Trebevića pripadnici Armije BiH i članovi 10. i 9. Brdske brigade sa komadantima Mušanom Topalovićem Cacom i Ramizom Delalićem Ćelom na čelu, a koji su odgovarali Aliji Izetbegoviću, organizovano su dovodili srpske civile i monstruozno ih ubijali ni bacali u jame na lokalitetu Kazani. Ubijanje srpskih civila je trajalo od 1992. do 1995. godine na Trebeviću!"

Sarajevski civili

U tenderskoj dokumentaciji za spomenik se navodi da je svrha i cilj konkursa odati počast sarajevskim civilima koji su tokom opsade Sarajeva 1992. i 1993. na lokalitetu jame Kazani na Trebeviću dovedeni i ubijeni, a jama je korišćena kao grobnica.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, kaže za "Novosti" da političari iz Sarajeva nastavljaju sa sakrivanjem činjenica da su u ratu u Sarajevu muslimani sistematski ubijali Srbe.

- U sarajevsko-romanijskom regionu, u toku odbrambeno- otadžbinskog rata, stradalo je više od 7.100 Srba. Od toga je 2.980 civila. Bošnjački političari preko obeležja na Kazanima žele da održe lažnu sliku kako su Srbe ubijene u Sarajevu, u stvari, ubili Srbi, a ne muslimani - ističe Kojić.

Đorđe Radanović, Foto Novosti

On kaže da je cilj dodatno iskriviti sliku rata u Sarajevu i zataškati da su u ovom gradu sistematski ubijani srpski civili i da je bilo 211 logora i mesta zatočenstva.

- Kazani su vešto izabrani da dobiju spomenik nevinim žrtvama Srajeva, jer je cilj da se održi iskrivljena slika o proteklom ratu, što je matrica delovanja bošnjačke politike od tada do danas. Zločini nad Srbima u Sarajevu su počinjeni sistemski pod nadzorom političkog i vojnog vrha RBiH, a ne od strane kriminalnih grupa kako to plasiraju političari. Sve ovo je konstatovala i Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanje Srba u Sarajevu. Srpska zajednica u Sarajevu, totalno je uništena. Izvršeno je klasično etničko čišćenje - kaže Kojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)