USTAŠE ZATRLE ŽIVOT PORODICI MILINOV: Kod hotela "Dubrovnik" koji je bio u vlasništvu Srba postavljen kamen – podsećanje na žrtve NDH

ISPRED zagrebačkog hotela "Dubrovnik", u samom centru grada i nekoliko koraka od Trga bana Jelačića, postavljen je juče "kamen spoticanja", u znak sećanja na Svetozara Milinova, koji je bio i prvi vlasnik tog kultnog hotela, a čiju su celu porodicu ubile ustaše.

УСТАШЕ ЗАТРЛЕ ЖИВОТ ПОРОДИЦИ МИЛИНОВ: Код хотела Дубровник који је био у власништву Срба постављен камен – подсећање на жртве НДХ

Foto: J. Kerbler

Zagrebački Srbi bili su među prvim žrtvama ustaškog terora, a postavljanjem "kamena spoticanja" Zagreb želi da nove generacije saznaju šta se događalo u jednom od najmračnijih razdoblja u njegovoj istoriji.

U umetnički obrađenom kamenu, veličine deset puta deset centimetara, ugravirano je ime Svetozara Milinova na mesinganoj pločici. "Kamenje spoticanja" postavljeno je tako da se prolaznici o njih "spotaknu" i tako zastanu da vide šta na njima piše. Slični projekti sprovode se po celoj Evropi, a do kraja godine, u glavnom gradu Hrvatske biće postavljeno 86 kamenova na raznim adresama.

Progonjeni Srbi u Hrvatskoj

"KAMEN spoticanja" u znak sećanja na Svetozara Milinova inicirali su Centar za propagiranje tolerancije i očuvanja sećanja na Holokaust, Srpsko narodno veće i Udruženje veterana i antifašista iz Splita. Progon Srba u Zagrebu započeo je dan, dva pošto su ustaše preuzele vlast. Srbi su opljačkani i oduzeti su im stanovi, a mnogi su završili u zatvoru, ili u prvim logorima, koji su osnovani u takozvanoj NDH.

Prvi je postavljen u kući gde je živela jevrejska porodica Dojč, a drugi gde je živeo poznati zagrebački pravnik Lavoslav Šik, koji je završio u Aušvicu. "Kamen spoticanja", postavljen je i za zagrebačkog atletičara Borisa Hanžekovića, Hrvata antifašistu, koji je bio žrtva ustaškog terora. Postavljanje kamena spoticanja inicirao je nemački umetnik Ginter Demnig, a sprovodi se pod motom "jedan kamen, jedno ime, jedna osoba".

Milinov je bio ugledni stanovnik Zagreba, a njegovo ime je nosio hotel u samom centru. Od rane mladosti bavio se trgovinom i kad se obogatio, počeo je da gradi ovo zdanje, završeno u januaru 1930. godine. Hotel "Milinov" imao je 96 komfornih soba, a Svetozar je učestvovao i u izgradnji najluksuznijeg zagrebačkog hotela, "Esplanade".

Njegovi sinovi Kosta, Nikola i Vojislav, nastavili su posao kao trgovci, a Svetozar je hotel prodao 1940. godine brodarskoj kompaniji "Dubrovačka plovidba" koja ga je preimenovala u hotel "Dubrovnik", kako se i danas zove.

Dolaskom ustaša na vlast počinje divljački napad na uglednu porodicu, pa ustaše 5. jula 1941. hapse bračni par Svetozara, Milicu i četvoricu sinova, uz obećanje da će biti deportovani u Srbiju. To se nije dogodilo i dan kasnije su upućeni u logor Gospić-Jadovno-Pag, gde su razdvojeni.

Svetozar je sa sinovima prebačen u Jadovno i tamo su ubijeni, dok je Milica mučena u logoru Slana na ostrvu Pag, gde je na kraju i ona ubijena. Ne zna se tačan datum smrti, ali se pretpostavlja da su ih ustaše ubile u avgustu 1941. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima