SRBI SE OSEĆAJU NEPOŽELJNO NA VLASTITOM OGNJIŠTU: FBiH ne pruža dovoljno podrške Bosanskom Petrovcu

Novosti online

16. 09. 2023. u 20:30

SRBI u Bosanskom Petrovcu žive na svome, od sopstvenog rada i pomoći Republike Srpske i Srbije, dok Federacija BiH ne pruža dovoljno podrške povratnicima, rekao je predsednik Opštinskog veća Nemanja Davidović.

СРБИ СЕ ОСЕЋАЈУ НЕПОЖЕЉНО НА ВЛАСТИТОМ ОГЊИШТУ: ФБиХ не пружа довољно подршке Босанском Петровцу

Foto: Milena Grubor

Davidović je ukazao na to da Srbi u Bosanskom Petrovcu žive u teškim uslovima i da imaju mnogobrojne probleme.

- Teški uslovi života ogledaju se u lošoj putnoj i vodovodnoj infrastrukturi. Osim toga, Srbi teško dolaze do zaposlenja, a o napredovanju u karijeri je suvišno i govoriti. Tu je i društvena stigmatizacija kojoj svedočimo iz dana u dan, a nemile scene koje je poslednjih dana mogle videti u Bosanskom Petrovcu i u medijima čine da se Srbi koji u ovde žive vekovima osećaju nepoželjeno na vlastitom ognjištu - rekao je Davidović.

Prema njegovim rečima, FBiH nedovoljno brine o povratničkom stanovništvu u Bosanskom Petrovcu.

- Srbi iz Bosanskog Petrovca nemaju svoje predstavnike u institucijama FBiH i pomoć sa nivoa Federacije je nedovoljna za povratnike. Problem koji Srbi u Unsko-sanskom kantonu imaju sa izbornim zakonom ogleda se u nemogućnosti da u sadašnjim zakonskim okvirima izaberu relevantne narodne predstavnike - istakao je Davidović.

On je ocenio da je osnova svih problema u nedovoljnoj podršci institucija FBiH i kantona povratnicima u kantonu, pa tako i u Bosanskom Petrovcu.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)