ZAHAROVA REAGOVALA NA DODIKOVU IZJAVU: Razmotrićemo zahtev o saradnji BiH sa BRIKS-om, ako stigne

Novosti online

02. 09. 2023. u 09:40

ZAHTEVI iz BiH o uspostavljanju saradnji sa BRIKS-om, ukoliko ih bude bilo, obavezno će biti uzeti u obzir, rekla je portparol Ministarstava spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА РЕАГОВАЛА НА ДОДИКОВУ ИЗЈАВУ: Размотрићемо захтев о сарадњи БиХ са БРИКС-ом, ако стигне

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Zaharova je dodala da do sada nije bilo takvih zahteva, te da shodno tome nema nikakvih zvaničnih kontakata i pregovora o tome.

- Ako takvi zahtevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir - rekla je Zaharova povodom najave predsednika Rpublike Srpske Milorada Dodika da će predstavnici institucija iz Srpske uputiti organima BiH predlog da se razmotri inicijativa o pristupanju BiH BRIKS-u.

Ona je istakla da aktivni i konstruktivni doprinos Republike Srpske formiranju viševektorske i uravnotežene spoljne politike BiH, koja odgovara interesima svih državotvornih naroda te zemlje i koja je u skladu sa ustavnim principima, Rusija smatra kao prirodni i neotuđivi element dejtonske arhitekture BiH, prenio je Sputnjik.

- Posebno je ovo važno u uslovima kada su u Sarajevu, pod pritiskom zapadnih sila, sve češći slučajevi kršenja temeljnog postulata da međuetnički konsenzus oko spoljnopolitičkih pitanja nema alternativu - rekla je Zaharova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da BiH treba da podnese zahtev za članstvo u BRIKS i najavio da će predstavnici institucija iz Srpske narednih dana poslati predlog da se razmotri takva inicijativa.

Dodik je naveo da EU ima alternativu, te da smatra da BiH, s obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, treba da podnese zahtev za članstvo u BRIKS.

- Verujem da bi bila primljena pre nego u EU - napisao je Dodik ranije na društvenoj mreži Iks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)