URSULA PORUČILA GRAĐANIMA BiH: "Vi ste budućnost EU i vaša budućnost je Evropska unija"

Novosti onlajn

28. 10. 2022. u 12:54

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je da Evropska unija želi da Bosna i Hercegovina postane njena članica. Najavila je finansijsku pomoć energetskom sektoru BiH

УРСУЛА ПОРУЧИЛА ГРАЂАНИМА БиХ: Ви сте будућност ЕУ и ваша будућност је Европска унија

Foto AP

Obraćajući se danas političarima, predstavnicima civilnog društva, kulturnim radnicima i novinarima u Domu oružanih snaga u Sarajevu o preporuci Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata, ona je rekla da je to uspeh same Bosne i Hercegovine i da ona može biti ponosna na to. Kako je rekla, Bosna i Hercegovina je budućnost Unije.

- Zato sam došla da kažem svim građanima: Vi ste budućnost EU i vaša budućnost je Evropska unija. To nije samo zato što ste došli do preporuke za status kandidata, već i zato što duboko verujete u EU. Tri četvrtine stanovništva podržava članstvo i to je većina u celoj zemlji - primetila je Fon der Lajenova.

Ona se osvrnula na status mladih u Bosni i Hercegovini, podsetivši da većina njih veruje u EU. Političarima je poručila i da mogu da ispune snove mladih.

- Vi ste novo rukovodstvo zemlje koje može ispuniti svoje snove. Vi ste ključ za to. Zemlja ima generacijsku priliku da ide napred. Ovo je trenutak za Bosnu i Hercegovinu. Želim da vas ohrabrim da iskoristite trenutak - rekla je ona.

Predsednica Evropske komisije ocenila je da je Bosna i Hercegovina napravila iskorak u pogledu pravnog uređenja javnih nabavki, civilne zaštite i saradnje sa Evropolom, i to uprkos, kako je rekla, teškim okolnostima.

- Reforme nisu važne samo za članstvo u EU, već zato što će državu učiniti boljom. Vrata EU su vam otvorena i molim vas da iskoristite priliku. Na vama je da uđete kroz otvorena vrata EU zajedno - izjavila je Ursula fon der Lajen.

Finansijska pomoć Zapadnom Balkanu

Ona je najavila da će Zapadni Balkan, koji uključuje i Bosnu i Hercegovinu, kratkoročno dobiti 71 milion evra za energetski sektor u cilju veće energetske nezavisnosti i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije. Pored toga, kako je obećala, finansijska podrška će značiti i pomoć stanovništvu i preduzećima koja su pogođena povećanjem cena energenata.

Fon der Lajenova je pre obraćanja u Domu Oružanih snaga imala sastanak sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine. Ona će u podne zajedno sa predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom (SNSD) otvoriti tunel Ivan na deonici auto-puta Koridor 5C Tarčin–Ivan. Izgradnja ove deonice koštala je 542 miliona evra, od čega je Evropska unija obezbedila bespovratnih 23,3 miliona evra. Očekuje se da će ova deonica biti u opticaju od danas ili od sutra.

EU je obezbedila grantove u ukupnom iznosu od 542 miliona evra za izgradnju auto-puteva u Bosni i Hercegovini.

Fon der Lajenova je pre dolaska u Sarajevo posetila Prištinu i Tiranu, danas će posetiti i Beograd, a sutra, 29. oktobra, ide u Podgoricu. Njen dolazak iz Prištine u Bosnu i Hercegovinu je bio nakratko odložen jer je prolongiran let njenog aviona zbog magle na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

(Klix.ba)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku