PREDNOSTI KIROPRAKTIKE: Bez lekova i operacije do dobrih rezultata

Bojana Jovanović

09. 04. 2024. u 07:00

Na spomen kiropraktike mnogima se iz grudi otme uzdah nade, a mnogima nepoverenja. Kako bilo, svako od nas poznaje nekoga ko je, kada se povredi ili mu se jave mišićno-koštane tegobe, išao da ga "nameštaju" u najrazličitije kutke Srbije kod, zluradi bi rekli, nadrilekara, koji bi ga izlečili za tili čas. Bol bi nestao kao rukom odnesen.

ПРЕДНОСТИ КИРОПРАКТИКЕ: Без лекова и операције до добрих резултата

Foto Shutterstock

Kiropraktika je daleko od nadrilekarstva, o čemu se na Zapadu mnogo više zna, a za "Život plus", u rasvetljavanju i približavanju ove oblasti, pomogao nam je Vladan Jovićević, B.SC Akerman master kiropraktor, dipl. fizioterapeut. Za početak, pitali smo ga kako bi definisao kiropraktiku:

- Kiropraktika je terapijska metoda kojom se na svoje mesto vraćaju, što idealnije, koštano-zglobne pozicije, i time uspostavlja normalniji funkcionalni balans tela.

Koje su najveće zablude u vezi nje?

- Najveće zablude su najpre po pitanju uzroka, odnosno zglobnih poremećaja. Pojedine strukture, neurohirurzi, ortopedi i fizijatari, tvrde da to nema uticaja na funkciju dela tela ili širokih područja. Međutim, postoje dokazi i statistike koji ukazuju na izražene uticaje, a to je potvrđeno i kroz rezultate, odnosno poboljšanje ili normalizaciju funkcije dela tela (kičme) i srodnih zona posle terapije kiropraktikom, odnosno korigovanja poremećenih pozicija zglobova.

Ko ne bi smeo da se podvrgne tretmanu, a kome je posebno preporučljivo?

- Apsolutna zabrana postoji isključivo u slučaju preloma u ciljnoj zoni rada, kod sarkoma (karcinom kostiju), TBC, aktivnih sistemskih koštano-zglobnih bolesti, svežih postoperativnih stanja, otvorenih rana i kod izuzetno izraženog gubitka gustine kostiju (skor DEXA>4). Svima ostalima je preporučljivo, prvo iz preventivnih i minimalno invazivnih korekcija, a onda kod većine koštano-zglobnih tegoba i njihovih posledica (80 odsto odrasle populacije).

Koje bolesti i deformacije se najčešće leče na ovaj način?

- Diskus hernija, spondiloza, degenerativne promene zglobova, kifoza, skolioza, kao i tegobe poput glavobolje, vrtoglavice, išijasa i ostalih periferijalnih neuralgija. Takođe, mogu se izlečiti iščašenja članka, kolena, lakta, ručnog zgloba, ramena i sitnih zglobova šake, stopala i vilice.

U kojim slučajevima bi pacijent trebalo da se javi kiropraktičaru?

- Najbolje je doći prvi put "preventivno", odnosno da proverite svoj biomehanički balans. Posle toga, prvi alarm za dolazak je gubitak punog pokreta u bilo kom delu tela ili zglobu. Ako on kasnije postane praćen upalom i bolom, trebalo bi hitno da dođete na pregled.

Kolike su mogućnosti povreda nastalih od strane nestručno izvođenih tretmana?

- U svim medicinskim specijalnostima i procedurama znanje i stručnost maksimalno predupređuju mogućnost greške ili povrede kod pacijenta. Neznanje i nestručnost vode u suprotnom pravcu.

Mogu li posledice biti i fatalne?

- To zavisi od stvarnog stepena neznanja i nestručnosti i gluposti nekog nazovi kiropraktičara što je, nažalost, moguće da se dogodi.

Šta definiše dobrog kiropraktičara?

- Znanje, stručnost, odgovornost, iskustvo, sigurnost i, naravno, talenat (manuelni osećaj), a to prate visoki procenti ostvarenih dobrih rezultata.

Koje su prednosti kiropraktike u odnosu na klasično medicinsko lečenje?

- Brzo i često, lako dolaženje do rezultata (bez lekova i operacije) ili jasna procena da stanje ne reaguje na terapije. U tom slučaju takođe možemo pravilnije proceniti gde upućujemo pacijenta dalje. Time se skraćuje često predugačak i neefikasan proces, šetanja pacijenta kroz medicinski sistem.

Da li bi uz kiropraktiku paralelno trebalo primenjivati još nešto zarad potpunog izlečenja?

- Vrlo često su prisutne kombinacije terapija, kao što je spinalna dekompresija, fizikalana terapija, vežbanje, analiza i korekcija dnevnih i profesionalnih položaja, kao i aktivnosti neophodnih za potpuniji i stabilniji rezultat.

Raste li poverenje pacijenata u ovu granu alternativne medicine?

- Naravno da raste, što dokazuju veliki brojevi preporuka i pacijenata. To je posledica višeg stepena informisanosti šire populacije, kao i visok procenat dobrih rezultata kiropraktike, koja nije alternativna, već integrativna grana medicine.

Na koji način se kiropraktikom rešava problem diskus hernije?

- Uzrok tegoba vezanih za diskus herniju – pucanje diskusa i izlazak određene količine mase van njegovog zida, jeste pritisak mase na osetljive strukture, najčešće koren nerva. Pošto je to fizički pritisak, jedino rešenje je pomeranje i uklanjanje tog pritiska. Postoje dva načina da se to postigne. Prvi, neoperativni, je kiropraktika, uz povremenu pomoć spinalne dekompresije, a drugi, operativni, spinalna hirurgija. Po svim statistikama razvijenih zemalja, prvi način ima ozbiljnu prednost, i po rezultatima i po manjem riziku za pacijenta, osim u slučaju apsolutne stenoze kičmenog kanala, sa gubitkom kontrole mokrenja i kontrole stolice kao i delimičnim ili potpunim oduzimanjem ispod zone povrede – hernije. Znači, prvi izbor je kiropraktika, u više od 90 odsto slučajeva.

Mogu li se problemi rešiti jednom "turom" tretmana ili je potrebno ponavljati ih nakon nekoliko meseci ili godine?

- Pacijent sa diskus hernijom nikada ne može biti izlečen. Nijednom metodom se disk ne može u potpunosti vratiti u prvobitno stanje. Nama je bitno da pacijenta dovedemo u maksimalno stabilno stanje bez tegoba, ali je neophodno da on nastavi sa redovnim održavanjem rezultata i kontrolisanjem, vežbanjem i samokontrolom.

U čemu pacijenti najčešće greše?

- Čekanje, odnosno "guranje problema pod tepih", najčešća je greška većine. Pored toga, tu su i pogrešni izbori lečenja, preveliko oslanjanje na lekove ili učešće u terapijskim programima koji ne daju rezultate kod većeg dela stanja koja smo pominjali. Prilikom ispravnog postupka, mora doći do manjeg ili većeg poboljšanja kod pacijenta već posle četiri-pet dana.

Verujete li da naše telo ima mogućnost da samo sebe izleči i regeneriše se?

- Naše telo ima sjajne odbrambene mehanizme. Ono može da se "samo leči" i regeneriše ako je energetski izbalansirano. Naravno da to nije uvek slučaj, kao i da ima bolesti i stanja u kojima ne smemo da računamo samo na taj kapital. Koštano-zglobna pomeranja u kičmi i ostalim zglobovima su stanja koja naše telo ni u idealnom stanju ne može samo da rešava. Tu kiropraktičar mora da napravi prvi korak – da vrati dobar položaj. Tada telo može da, uz manju pomoć, samo nastavi proces ozdravljenja.

NASTALA JOŠ U PRAISTORIJI

Reč je o tradicionalnoj metodi. Koliko se promenila u odnosu na današnju?

- Prvi dokazi o upotrebi forme lečenja slične kiropraktici su iz vremena pećinskih plemena u praistoriji, što govori da su oni u to vreme znali da "slušaju" svoje telo. Upravo to stalno pokušavam da naučim većinu naših pacijenata. Instinkt i osećaj ih je terao da traže manuelni način vraćanja položaja pomerenih zglobova. To su prikazali slikama na zidovima pećina. Ono što se promenilo u današnje vreme je to da je neophodno postojanje kompletnog bazičnog medicinskog obrazovanja, a i dosta šire iz bliskih oblasti, da bi se znalo da li se sme i koja tehnika manipulacija primeniti kod svakog pojedinačnog stanja. Tehnike rada su unapređene po pitanju intenziteta, usmerenosti i preciznosti korišćene sile u radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)