MAĐARSKA ČORBA SA KOBASICOM I PAPRIKOM: Gusto i aromatično jelo za hladne dane

Milena Tomasevic

15. 11. 2025. u 18:00

Mađarska kuhinja je poznata po toplim, snažnim jelima koja greju i dušu i telo, a ova čorba od predstavlja upravo takav klasik. Kombinuje bogatinu paprike, aromu kobasice, slatkoću kuvanog povrća.

МАЂАРСКА ЧОРБА СА КОБАСИЦОМ И ПАПРИКОМ: Густо и ароматично јело за хладне дане

FOTO: Novosti

Sastojci 

Kobasica i podloga
  • 250 gr kobasice po želji
  • 2–3 litra goveđeg ili pilećeg bujona
  • 2 lovorova lista
  • 4 bobice pimenta

Povrće

  • 3 velike šargarepe 
  • 2 crna luka  
  • 3–4 krompira  
  • 1 crvena paprika  
  • 2 čena belog luka  

Začini

  • 2 kašike slatke mlevene paprike
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • ½ kašičice ljute paprike
  • 1 kašičica majčine dušice
  • ½ kašičice kima
  • so i biber po ukusu

Za zgušnjavanje i završnicu

  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna (po želji)
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 3–4 kašike pavlake (18%) za „beljenje“
  • sveže seckan peršun
  • kriške sveže ili kisele paprike za ukras

Priprema

Na suvom ili sa malo ulja propržite kriške kobasice do lepog porumenelog sloja. Prebacite u veliku šerpu. U istom tiganju propržite luk, beli luk i šargarepu do lagane karamelizacije. Dodajte slatku, dimljenu i ljutu papriku — propržite kratko (20–30 sekundi). Prebacite u šerpu sa kobasicom.

U šerpu dodajte: bujon, lovor, piment. Kuvajte 10–15 minuta da se ukusi povežu. Dodajte: krompir,  crvenu papriku.  Kuvajte 20–30 minuta, dok krompir ne omekša i čorba postane gusta i aromatična.

U šerpici rastopite puter, dodajte brašno i napravite svetlu zapršku. Dodajte paradajz pire i kratko propržite. Umešajte zapršku u čorbu. Razmutite pavlaku sa malo vruće čorbe i vratite nazad u lonac da se lepo stopi. Dodajte majčinu dušicu, kim, so i biber.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub