U SVEMIRU PET MESECI: Maskov „Spejs eks" poslao u orbitalnu laboratoriju četiri kosmonauta (VIDEO)

Novosti online

05. 10. 2022. u 19:25

KOMPANIJA Ilona Maska „Spejs eks”, lansirala je u orbitu posadu Međunarodne svemirske stanice, kao deo programa petomesečne misije.

У СВЕМИРУ ПЕТ МЕСЕЦИ: Масков „Спејс екс послао у орбиталну лабораторију четири космонаута (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Posadu čine dva američka i po jedan japanski i ruski kosmonaut. „Spejs eks" lansirna raketa, sastoji od raketnog vrha „Falkon 9" sa kapsulom „Kru dragon" pod nazivom „Endjurens", i poletela je iz Nasinog svemirskog centra „Kenedi" u Kejp Kanaveralu na Floridi.

Četvoročlana posada, očekuje se, treba da pristigne na Međunarodnu svemirsku stanicu oko 29 sati posle lansiranja, i tako će započeti misiju u trajanju od pet meseci, u orbitalnoj laboratoriji - koja se nalazi na oko 420 kilometara iznad Zemlje.

Misija „Kru-5", peta je posada Međunarodne svemirske stanice kojom su Nasini astronauti koristili vozilo „Spejs eksa".

Astronauti u crno-belim odelima, su pre poletanja mahali okupljenima i pozdravili se sa prijateljima i porodicama, pre nego što su krenuli ka mestu lansiranja.

Tim predvodi Nikol Man (45) borbeni pilot veteran, i ona ulazi u istoriju svemirskih letova kao prva žena koju je Nasa poslala u orbitu i koja je prva na mestu komandanta posade „Spejs eks Kru Dragon".

U misiju je uključena i Ana Kikina (38), aktivan član ruske svemirske agencije Roskosmos.

Tokom svog boravka u orbitalnoj laboratoriji, posada će sprovesti preko 200 naučnih eksperimenata i tehnoloških demonstracija u oblastima kao što su zdravlje ljudi i sistemi korišćenja goriva. 

BONUS VIDEO - PRE 65 GODINA POČELA JE SVEMIRSKA TRKA: Misija „Sputnjika 1“

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DOBILI BATINE PA ZAPUCALI: Hicima usmrtili bivšeg vaterpolistu jer ih je, braneći mlađeg brata, na pumpi posložio kao pazl