SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti

Novosti online

14. 11. 2023. u 12:22

SVETSKI dan borbe protiv dijabetesa je dan kada se svetska zajednica ujedinjuje u podizanju svesti o dijabetesu, njegovim uzrocima, posledicama i načinima prevencije i lečenja. Ovaj dan se obeležava 14. novembra, na rođendan Sera Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin 1922. godine.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА: Изазови и решења за превенцију и контролу ове хроничне болести

Foto: Shutterstock

Svetski dan borbe protiv dijabetesa ima za cilj da ukaže na značaj dijabetesa i potrebu za njegovim efikasnim sprečavanjem i kontrolom. Ovaj dan se obeležava raznim aktivnostima, kao što su: edukacija, skrining, kampanje, medijsko promovisanje, humanitarne akcije i događaji.

Svake godine, Svetski dan borbe protiv dijabetesa ima određenu temu, koja se odnosi na određeni neki aspekt dijabetesa.

Tema za period 2021-2023. godine je: Pristup nezi dijabetesa 

Ova tema ističe važnost obezbeđivanja svih neophodnih resursa i usluga za osobe sa dijabetesom ili u riziku od njega, kao što su: lekovi, oprema, tehnologije, obrazovanje, psihološka podrška, zdrava ishrana i fizička aktivnost.

Šta je dijabetes?

Dijabetes je hronična bolest koja se karakteriše povišenim nivoom šećera (glukoze) u krvi. Glukoza je glavni izvor energije za ćelije tela, ali joj je potreban insulin, hormon koji proizvodi pankreas, da bi mogla da uđe u ćelije. Ako nema dovoljno insulina ili ako insulin ne radi kako treba, glukoza se nakuplja u krvi i izaziva hiperglikemiju, koja može imati teške posledice za zdravlje.

Neke od tih posledica su: srčane i krvne bolesti, otkazivanje bubrega, slepilo, nervna oštećenja i amputacije ekstremiteta.

Foto: Shutterstock

Dijabetes je jedan od najvećih globalnih zdravstvenih izazova današnjice.

Procenjuje se da u svetu ima oko 537 miliona obolelih od dijabetesa, a da će taj broj do 2045. godine narasti na 783 miliona.

Dijabetes je povezan sa 6,7 miliona smrtnih ishoda godišnje, što ga čini petim vodećim uzrokom smrtnosti u svetu
 

Pored narušavanja kvaliteta života i pretećih komplikacija obolelih od šećerne bolesti, dijabetes je takođe veliko ekonomsko opterećenje za pojedince, porodice, zdravstvene sisteme i društva.

Na dijagnostiku i lečenje dijabetesa u svetu 2021. godine potrošeno je najmanje 966 milijardi dolara, što predstavlja 9% ukupnih troškova zdravstvene zaštite.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa je prilika da se podigne svest o ovoj bolesti, ali i da se podstaknu akcije za njeno smanjenje i eliminaciju. Dijabetes je bolest koja se može sprečiti ili kontrolisati promenom životnih navika, kao što su: zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, odustajanje od pušenja i izbegavanje stresa. Dijabetes je takođe bolest koja se može lečiti adekvatnom terapijom, koja uključuje: primenu insulina ili oralnih lekova, praćenje glukoze u krvi, redovne kontrole i konsultacije sa lekarom i edukatorom. Dijabetes je, na kraju, bolest koja se može pobediti solidarnošću, saradnjom i zalaganjem svih zajednica, organizacija i institucija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)