SPORAZUM SRPSKIH I ITALIJANSKIH FIZIČARA: Učešće u projektu "Ajnštajnov teleskop"

Lj.B.

04. 12. 2023. u 12:39

Italijanski institut za nuklearnu fiziku, Institut za fiziku u Beogradu i Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu potpisali su ugovor o saradnji.

СПОРАЗУМ СРПСКИХ И ИТАЛИЈАНСКИХ ФИЗИЧАРА: Учешће у пројекту Ајнштајнов телескоп

univerѕitete u beogradu

Rektor UB prof. dr Vladan Đokić rekao je da će ovaj ugovor, pored saradnje srpskih i italijanskih fizičara, omogućiti i učešće srpskih naučnika na međunarodnom projektu ”Ajnštajnov teleskop”:

- To je naučni i tehnološki projekat koji bi trebalo da osposobi naučnike da dotaknu fundamentalna pitanja u praktičnoj fizici, astrofizici i kosmologiji - rekao je rekor Đokić i naveo da će Ugovor o saradnji omogućiti i drugim članovima Univerziteta u Beogradu da se priključe radu na ”Ajnštanovom teleskopu”. - Ugovor predstavlja nastavak prethodnih sporazuma potpisanih između Univerziteta u Beogradu i Italijanskog instituta za nuklearnu fiziku.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori ocenio je da je saradnja Srbije i Italije u oblasti visokog obrazovanja dobra i dugotrajna i dodao da će Ugovor obezbediti srpskim fizičarima mogućnost da učestvuju u jednom od najambicioznijih istraživačkih projekata u narednoj deceniji.

- Cilj ”Ajnštajnovog teleskopa” je da napravi infrastrukturu velikih razmera za proučavanje kosmosa i detekciju gravitacionih talasa. Italija je lider projekta i kandidat da primi istraživačku infrastrukturu na Sardiniji - ukazao je Gori i istakao da će Ugovor o saradnji između italijanskog i srpskog instituta za fiziku biti prilika da se dalje razvije saradnja naučnih zajednica dve zemlje.

Sporazum su, osim rektora prof. Đokića, potpisali i dekan Fizičkog fakulteta prof. dr Ivan Belča, direktor Instituta za fiziku prof. dr Aleksandar Bogojević i potpredsednik Italijanskog instituta za nuklearnu fiziku prof. dr Marko Palavičini. Nakon potpisivanja sporazuma, održan je i naučni skup na temu ”Budući izazovi u fizici”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)