KANDIDATA 4.500 VIŠE NEGO SLOBODNIH MESTA: Počinju prijemni ispiti na fakultetima Univerziteta u Beogradu, zaključena je lista

Lj. B.

27. 06. 2022. u 09:15

NA fakultetima Univerziteta u Beogradu danas počinju prijemni ispiti, a među prvima koji će pokazati svoje znanje su kandidati za upis na Elektrotehnički fakultet koji prijemni ispit, tradicionalno, polažu na Beogradskom sajmu.

КАНДИДАТА 4.500 ВИШЕ НЕГО СЛОБОДНИХ МЕСТА: Почињу пријемни испити на факултетима Универзитета у Београду, закључена је листа

Prijavljivanje na Pravnom fakultetu u Beogradu, Foto M. Anđela

Inače, liste prijavljenih kandidata su zaključene, a za 15.053 mesta na našem najvećem i napoznatijem univerzitetu prijavilo se ukupno 19.592 maturanata.

Najveća navala je, kao i prethodnih nekoliko godina, na smer psihologija na Filozofskom fakultetu, gde se na jedno mesto prijavilo skoro pet kandidata, odnosno za 116 indeksa bori se 543 maturanata. Na drugom mestu je smer Informacioni sistemi i tehnologije na FON na koji je na 480 praznih mesta prijavljeno 2.299 kandidata, a, takođe, ogromno interesovanje vlada i za drugi smer na ovom fakultetu - menadžment - gde se za 360 mesta bori 1.796. Skoro četiri puta više prijava nego što ima slobodnih indeksa ima i na smeru Informatika na Matematičkom fakultetu, gde se na 160 mesta prijavilo 518 kandidatata.

Tri puta više zainteresovanih nego što može da se upiše ima i na Stomatološkom fakultetu, tako se njih 774 bori za 250 indeksa. Slično je i na i na Arhitekturi - prijavljeno je 657 maturanata, a kvota je 304. I za tehničke fakultete vlada veliko interesovanje, pa je tako na Građevinskom prijavljeno 766 kandidata, a kvota je 420, na ETF prijavu je podnelo 1.162 a kvota je 720, na Mašinskom je prijavljeo 1.103 na 680 mesta...

S druge strane, na nekim fakultetima ostaće dosta praznih mesta. Takav je slučaj sa Filološkim fakultetom, gde se na tri različita smera na kojim se izučava srpski jezik i književnost prijavilo ukupno 105 kandidata a ima 250 mesta.

Na Rudarsko-geološkom fakultetu je prijavljeno 109 srednjoškolaca, a kvota je 316, na Učiteljskom, takođe, ima praznih mesta jer je za 410 mesta prijavljen 295 kandidata, na Šumarskom se prijvilo 173 na 390 mesta.

Mere zbog lažnih dojava

Zbog lažnih dojava o podmetnutim bombama kojima je obeležen kraj drugog semestra, fakulteti su u saradnji sa MUP preduzeli sve potrebne mere kako bi prijemni bili sprovedeni bezbedno. Ukoliko bi prijemni ispit bio prekinut zbog dojave o bombi, morao bi da se ponovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)