URBANE LEGENDE I BAJKE: Izložba dela arhitekte Aleksandra Mijatovića (1964- 2022) u MPU

M.A.K.

10. 05. 2024. u 16:10

U GLAVNOJ galeriji Muzeja primenjenih umetnosti, otvorena je izložba "Urbane legende", arhitekte, profesora Aleksandra Mijatovića (1964- 2022).

УРБАНЕ ЛЕГЕНДЕ И БАЈКЕ: Изложба дела архитекте Александра Мијатовића (1964- 2022) у МПУ

Foto D. Udovičić

Ovaj redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, preminuo je 2022. u Beogradu u 59. godini, nakon kraće i teške bolesti.

Kako je na otvaranju primetio dizajner Slavimir Stojanović, već sam naziv izložbe upućuje na autorovu neverovatnu pripovedačku sposobnost da kroz čistu formu ispriča bajku.

- Njegovi enterijeri su bili, kako je i sam često ponavljao, urbane bajke osmišljene tako da vas momentalno po ulasku transportuju u neki paralelni svet nesputane mašte iz koga ne želite da odete - zapisao je Stojanović u katalogu postavke.

O projektantsko stvaralačkom radu arhitekte Aleksandra Mijatovića u katalogu izložbe piše njegov nekadašnji profesor i kolega prof. Danilo Stojanović:

- Moglo bi se reći da je on u svom dvadesetpetogodišnjem stručno-umetničkom i profesionalnom angažovanju osmislio i u najvećem broju slučajeva, uz izbor izvođača i izvođački nadzor, zaokružio stvaralački proces potpunom realizacijom zapanjujuće velikog broja objekata, enterijera i prostornih sklopova u opštem smislu. On je bio specifičan autor izuzetno zapažen i prepoznatljiv i njegov rad u sebi nosi svjevrsnu autentičnost te predstavlja rodonačelnika u takvom prilazu oblikovanju enterijerskih sklopova."

Tokom svoje izuzetno plodne karijere, u protekle tri decenije, prof. Mijatović uspešno je izveo preko 550 autorskih projekata u zemlji i inostranstvu, uglavnom kafića i restorana. Često je koristio materijale i sklopove koji su već postojali u sveukupnom okruženju, a koje je reciklirao i stavljao u novi kontekst, novu atmosferu i kolorističke game, koje je sam stvarao. Izložbu prati bogato opremljen katalog u izdanju Muzeja primenjene umetnosti u kojem su, na 202 strane, prikazane lične i porodične fotografije, kao i realizovani projekti i skice enterijera Aleksandra Mijatovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...