PREDIĆ VEROVAO U ISTINU I LEPOTU : Bogat prateći program izuzetne izložbe GMS u Galeriji SANU

J. SIMIĆ

23. 04. 2024. u 15:42

VEĆ mesec i po u Galeriji SANU u Beogradu, nesmanjenu pažnju poštovalaca likovne umetnosti, pleni izložba Galerije Matice srpske „Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice," autora Snežane Mišić i Igora Borozana.

ПРЕДИЋ ВЕРОВАО У ИСТИНУ И ЛЕПОТУ : Богат пратећи програм  изузетне изложбе ГМС у Галерији САНУ

Uroš Predić/Foto GMS

U okviru pratećeg programa izložbe posvećenom jednom od najvoljenijih srpskih slikara, u Galeriji SANU u Beogradu, u sredu, 24. aprila u 18.00 sati biće održano predavanje muzejske savetnice Jelene Mežinski Milovanović "Uroš Predić i njegova dela u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti".

Postavši 30. januara 1884. godine dopisni član Srpskog učenog društva, Uroš Predić je proglašen za počasnog člana Srpske kraljevske akademije 15. novembra 1892, za dopisnika Akademije umetnosti SKA 26. januara 1909, a pravi član SKA postao je 3. februara 1910. godine.

Zbog balkanskih i Prvog svetskog rata koji je usledio, Predić je izložbu svojih slikarskih radova na Svečanom skupu SKA organizovao tek 7. marta 1920. i tako stupio u sva prava i dužnosti pravih Akademika. Učestvovao je u radu tela SKA, na brojnim sastancima i skupovima Akademije umetnosti SKA, a kasnije Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SAN. Za života Akademiji je poklonio portrete šest njenih predsednika – Stojana Novakovića (na slici), Jovana Žujovića, Jovana Cvijića, Slobodana Jovanovića, Bogdana Gavrilovića i Aleksandra Belića, i tri redovna člana Brane Petronijevića, Mihaila Petrovića Alasa i Marka Murata.

Testamentom je Akademiji ostavio slike za koje je lično bio vezan – portrete dveju istaknutih intelektualki filozofa i prevodioca Ksenije Atanasijević i vajarke Vuke Velimirović, kao i vedutu Beograda slikanu sa balkona njegove kuće. U SANU se danas čuvaju i Predićev portret kompozitora Petra Krstića i ikona Svetog Dimitrija.

Uroš Predić ((Orlovat, 1857 — Beograd, 1953) verovao je da istinom i lepotom može da se stvori bolje društvo. Zbog uloge koju je imao u srpskom kulturnom, umetničkom i društvenom životu krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka ostao je u nacionalnom sećanju jedan od najvećih slikara i dobrotvora.Sačuvano je više od 1.700 njegovih dela.

Izložba u Galeriji SANU trajaće do 26. maja uz bogat prateći program, predavanja i radionice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)