AUTONOMAN I SAMO SVOJ: Izložba Uroša Đurića u obnovljenoj galeriji FLU

M.A.K.

02. 04. 2024. u 15:48

OTVARANjE renovirane galerije u Knez Mihailovoj, kao i godišnjicu osnivanja (31. marta 1937. godine), Fakultet likovnih umetnosti, je obeležio 1. aprila, otvaranjem izložbe Uroša Đurića "Autonomizam sada i ovde - 30 godina od objavljivanja Autonomističkog manifesta (1994-2024)".

АУТОНОМАН И САМО СВОЈ: Изложба Уроша Ђурића у обновљеној галерији ФЛУ

Foto Z. Jpovanović

Automatistički koncept, kao vid revolta, nepristajanja, nepomirenosti, Đurić i njegov kolega Stevan Markuš, uspostavili su još 1989. godine, dok su bili na drugoj godini studija na FLU, ali su tek na njegovu petogodišnjicu ustanovili - manifest.

Đurićeva izložba prva je u novom ciklusu, kojom će FLU predstavljati dela najznačajnijih umetnika, nekadašnjih studenata, istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, dekan Radoš Antonijević. Prema njegovom mišljenju u društvu postoje uslovi da se stvara ozbiljna umetnost, ali pre svega ako se prepoznaju akteri i stvore uslovi da oni nezavisno i autonomno donose odluke i definišu sopstvene stavove.

- Uroš je neko naše ogledalo i ponosni smo što je naš alumni - zaključio je Antonijević.

Dva ključna ciklusa, kako je rekao Đurić, uradio je upravo na FLU, onaj koji se tiče autonomizma, kao i radove koji su danas u bečkoj "Albertini" dok je bio na postdiplomskim studijama.

- Prvi ciklus me je izbacio kao autora, a drugi je bio značajan u internacionalnom kontekstu - objasnio je umetnik, koji je sinoć pred publiku izneo potpuno nove radove, nastale u poslednjih nekoliko meseci. - Mi smo ovde, na fakultetu, sa jedne strane bili u veoma aktivnom procesu učenja zanatskih veština, na predavanjima, a istovremeno učili i šta je umetnička praksa, za šta je u velikoj meri bila značajna scena kluba FLU, koja je bila neka vrsta dodatne nastave. Ta mogućnost da ste u istom ambijentu, mogli da pre podne budete na časovima, a potom uveče u klubu, imala je svoju društvenu ulogu i definisala epohu, pa mnoge karakteristike našeg grada to i do danas duguju onom mestu.

Foto Z. Jpovanović

Sa svečanog otvaranja Đurićeve izložbe

Aktuelnu izložbu, Đurić je, tvrdi, radio s posebnom odgovornošću prema sadašnjim studentima - onima koji čine kritičnu masu budućih velikih umetnika. Autor teksta u publikaciji koja prati postavku, i dugogodišnji umetnikov saradnik, istoričar umetnosti Stevan Vuković, istakao je:

- Meni je u svemu ovom posebno zanimljivo oživljavanje priče o FLU, kao fabrici za proizvodnju umetnosti i umetnika, a ne obrazovnih profila. Kada je Uroš u pitanju, možete da ga bacite bilo gde, on će od datog konteksa i datih materijala, napraviti nešto što je njegova autonomna umetnost.

Bez slobode i poverenja koje dajemo jedni drugima, ne bismo mogli ovde da proizvedemo ništa što bi bilo iznad svakodnevice i birokratskog načina mišljenja, pa su i Klub FLU i sam fakultet, uvek bili neka vrsta samoorganizujućeg sistema, primetila je Svetlana Volić, prodekan FLU za međunarodne odnose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima