IGRE VOSKOM NA SVILI: Izložba "Drumovanje" Slađana Milojević u galeriji "Singidunum"

M.A.K.

01. 04. 2024. u 16:48

UMETNICA zapažena na polju tekstila, Slađana Milojević, u galeriji "Singidunum", od četvrtka 4. aprila, predstavlja izložbu pod imenom "Drumovanje".

ИГРЕ ВОСКОМ НА СВИЛИ: Изложба Друмовање Слађана Милојевић у галерији Сингидунум

Foto promo

Pored modnih kreacija, ova autorka bavi se i tapiserijama, prostornim i zidnim instalacijama, čime dolaze do izražaja njena tehnička izvođenja, znalačka upotreba materijala, vešta kombinacija boja i tekstura.

- Na projektu nazvanom "Drumovanje" umetnica je dugo i predano radila sa namerom da svoje ideje i misli prenese na flispapir i reciklirani papir koristeći isti postupak kojim oslikava svilu tehnikom batika - najavljuju u galeriji "Singidunum". - Da bi krajnji rezultat bio na vrhunskom nivou, potrebno je dosta truda, veštine i marljivog rada, jer je papir-batik tehnika vrlo zahtevna i nepredvidiva. Nanošenje tečnog vrućeg voska tjantingom i četkom na flispapir doprinelo je da se tretiranje površine usmeri u pravcu neočekivanih spojeva i volumena.

Postavku čine tri originalna segmenta, kao posebne vizuelne kreacije, koje se međusobno prepliću. Prvu grupu radova čine minijature-kolaži kvadratnog i pravougaonog formata. Igrajući se sa prirodnim materijalima, papirom i svilom, voskom je iscrtavala šare koje je potom farbala bojama za tekstil. Grupa radova-kolaža sa akcentom na zemljanim bojama i intervencija sa tušem vode gledaoce u bajkovite pejzaže u kojima se naziru elementi iz prirode, drveće, kuće, putevi...

Koristeći lomljeni vosak i svetliji kolorit u drugoj grupi minijatura, autorka je dobila "rešetkast" gornji sloj, koji je u savršenom kontrastu sa oslikanim kolorističkim bravurama prvog sloja koji predstavlja osnovu slike. U tim naoko apstraktnim slikama uspela je da postigne efekte dubine, perspektive i odsjaja u kojima se naziru građevine, pejzaži u raznim godišnjim dobima, figure, šume...

Fluidne, plastificirane 3D prostorne instalacije -kolaži batika na flispapiru i recikliranom papiru čine drugi segment ove fascinantne postavke. Plastifikacijom kolaža i vertikalnimn nizanjem u tri, četiri reda ovi mozaici od tekstila zemljanih boja odaju utisak transparentnosti, vibrantnosti i dubine. Raskošni dekorativni svileni panoi velikih dimenzija u zelenim i narandžastim nijansama se prirodno nadovezuju na prethodna dva segmenta postavke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)