PRIČA O GLUMCU I GLUMI: Knjiga posvećena Borisu Isakoviću, dobitniku "Dobričinog prstena"

V.V.S.

25. 03. 2024. u 14:42

U IZDANjU Udruženja dramskih umetnika Srbije pojavila se knjiga "Boris Isaković - Priča o Glumcu i Glumi" - posvećena dramskom umetniku i pedagogu Borisu Isakoviću.

ПРИЧА О ГЛУМЦУ И ГЛУМИ: Књига посвећена Борису Исаковићу, добитнику Добричиног прстена

foto UDUS

Knjiga pripada serijalu posvećenom laureatima najprestižnije nagrade za životno delo "Dobričin prsten" koju dodeljuje ovo esnafsko udruženje, a u kojem su objavljene i knjige o Milanu Gutoviću, Hadži Petru Božoviću, Mirjani Karanović, Nebojši Glogovcu, Mileni Dravić, Jasni Đuričić, Predragu Mikiju Manojloviću, Vojislavu Brajoviću i drugim velikanima pozorišne umetnosti koji čine sam vrh domaćeg glumišta.

Glavni deo monografije zasnovan je na uzbudljivoj, iscrpnoj ličnoj i profesionalnoj ispovesti Borisa Isakovića u kojoj je poseban akcenat stavljen na njegovo glumačko sazrevanje i analizu fenomena glume, sagledane iz ugla bogatog teatarskog, filmskog i televizijskog glumačkog i pedagoškog iskustva ovog izuzetnog glumca. Osim popisa svih Isakovićevih uloga knjiga sadrži i tekstove Vide Ognjenović, Nebojše Dugalića, Egona Savina, Tomija Janežiča, Vojislava Brajovića, Svetozara Cvetkovića, Borisa Liješevića, Miloša Pušića, kao i osnovne podatke o nagradi koja nosi ime legendarnog glumca Dobrice Milutinovića.

Autor Aleksandar Milosavljević, teatrolog i publicista, objavio je više od desetak knjiga i monografija posvećenih pozorišnim stvaraocima i teatrima, između ostalog i knjige o Mariji Crnobori, Jasni Đurićić, Draganu Nikoliću (koautor), Ljuboslavu Majeri, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatru "Bojan Stupica".

Objavljivanje dela finansijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama - Sektor za savremeno stvaralaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)