SANJA RAJAČIĆ UOČI PREMIJERE FILMA "48 SATI I 1 MINUT" VEČERAS U "MTS DVORANI": CILJ JE ZAŠTITITI DECU

Marina Mirković

21. 03. 2024. u 15:45

USLED trenutka nepažnje, katkad se izgubi i ono najdragocenije, a nekad se ni svim silama ne pronađe... Polazna je osnova ovo za scenario naslovljen "48 sati i 1 minut", i dugometražni igrani film koji će srpsku premijeru doživeti večeras od 19.30 u MTS dvorani.

САЊА РАЈАЧИЋ УОЧИ ПРЕМИЈЕРЕ ФИЛМА 48 САТИ И 1 МИНУТ ВЕЧЕРАС У МТС ДВОРАНИ:  ЦИЉ ЈЕ ЗАШТИТИТИ ДЕЦУ

privatna arhiva

Direktno inspirisana stravičnim slučajem nestanka i brutalnog ubistva devojčice Tijane Jurić, scenaristkinja i korediteljka, te glumica Sanja Rajačić, u filmskoj industriji znana kao Sonia Aleksa, ispisala je i u film pretočila priču o jednoj otmici, i jednoj majci. Kada zakon o 48 sati spreči policiju da (na vreme) pokrene slučaj otmice deteta, majka kreće u potragu za svojom malom princezom po opasnim beogradskim ulicama, uprkos dejstvu psihijatrijskih lekova, saplitanju i preprekama koje pred nju postavlja nezainteresovani birokratski sistem.

Baš kao što se junakinja, Aleks, nada da će njeno traumatično iskustvo posredno smanjiti broj kidnapovanja u Beogradu i dovesti do ukidanja nehumanog zakona o čekanju od 48 sati, tako se i autorka filma u ovaj projekat upustila u želji da pomogne u izmeni tog zakona, i pristupa otmicama dece.

- Volim da se bavim značajnim temama koje doprinose promeni društva - priča Sanja o momentu kad je inspiraciju za scenario otkrila u tragičnom slučaje Tijane Jurić. - U meni se tada rodila potreba da umetnost iskoristim kao sredstvo za podizanje svesti o nestaloj i otetoj deci, kao i za pomoć u misiji promene zakona o 48-očasovnom čekanju koji je bio na snazi u Srbiji. Na sreću, zakon je promenjen, ali i dalje želim da podstaknem ljude da započnu razgovore o bezbednosti naše dece i preduzmu prvi korak zarad promene. Ako mogu da sprečim da jedno dete bude oteto, postigla smo svoj cilj, tačnije, cilj svih nas koji smo vredno radili na ovom filmu.

Kako zbog pandemije i drugih nepredviđenih okolnosti, tako i zbog toga što nije želela da žuri sa tako bitnim i delikatnim projektom, realizacija se odužila, u međuvremenu se je donesen i Tijanin zakon, a sada se Sanja nada da će film doprineti borbi Igora Jurića za uvođenje sistema "Amber alert" ("Pronađi me") - koji se u SAD aktivira u trenutku nestanka deteta.

- Film je 95 odsto urađen na engleskom, jer nam je cilj da proširimo svest o kidnapovanoj i nestaloj deci ne samo u Srbiji, već i u celom svetu, jer je to globalni problem. Većina ekipe je iz Srbije, sem kamermana i glavnog reditelja - objašnjava Sanja, dodajući da joj je želja bila i da našim umetnicima pruži šansu da "budu viđeni" u Holivudu.

Ekipa za Holivud

MEĐU našim glumcima, na koje će zahvaljujući "48 sati i 1 minut" možda obratiti pažnju neki američki producent ili reditelj, je pre svega dvojac već znan u Holivudu i(li) Evropi - Nataša Ninković kao Marta i Radivoje Raša Bukvić kao Vukašin. Igraju i Marina Ćosić, Vanja Ejdus, dok je pokojni Marko Živić odigrao rolu Lazara, prvobitno namenjenu - Nebojši glogovcu.

Biografija

SANjA Rajačić, koja potpisuje scenario, režiju - uz Mika Tiera (Mick Thyer) i igra u ovom filmu, rođena je u Kninu, ali je celo detinjstvo provela u Beogradu. Četvrtu godinu srednje škole završila je u Kanadi, dok je glumu diplomirala na Akademiji dramskih umetnosti u Njujorku i Los Anđelesu. U Holivudu je Sanja Rajačić poznata pod imenom Sonia Alexa, te je tako potpisan i kao rediteljka i scenaristkinja filma "48 sati i 1 minut".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)