NAGRADE ŠAPONJI I IZDAVAČIMA : Na Danima Laze Kostića u Novom Sadu

J. S.

21. 03. 2024. u 14:53

PISCU Nenadu Šaponji danas na otvaranju Manifestacije „Dani Laze Kostića“ na Novosadskom sajmu uručena je nagrada koja nosi ime ovog velikana srpske poezije i proze.Odlukom žirija, predvođenog prof dr Vladimirom Gvozdenom, Šaponjina zbirka pesama "Psihologija gravitacije" u izdanju "Prometeja," najbolja je knjiga poezije objavljena u protekloj godini.

НАГРАДЕ ШАПОЊИ И ИЗДАВАЧИМА : На Данима Лазе Костића у Новом Саду

Privatna arhiva

U obrazloženju je navedeno da je žiri visoko vrednovao Šaponjinu zbirku zbog njene celovitosti i jedinstva, kao i zbog visokog umtničkog dometa pojedinih pesama

Zahvaljujući na priznanju, Šaponja je podsetio da je njegov prijatelj, nedavno preminuli pisac Goran Petrović, koji je dobio Nagradu Laza Kostić pre 13 godina, u svom romanu prvencu napisao da je siromah je onaj koji vidi samo ono što se vidi.

-Filozofi bi rekli da je reč o diktatu vidljivog sveta nad nama. Ali zato mi koji imamo sreću -ili možda nesreću, da smo u poeziji, tu smo negde, izvan tog diktata” - rekao je laureat.

Nagradu namenjenu mladim autorima dobila je Gordana Timotijević za roman "Putovanje puža Maksimilijana" ("Pčelica", 2023), dok su za Izdavački poduhvat godine proglašena Sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza, koja su zajedničkim snagama objavili Matica srpska, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" iz Beograda i Srpska čitaonica iz Iriga.

Specijalna priznanja dobili su "Prometej" i RTS za deseto kolo kultne edicije "Srbija 1914 - 1918" i Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" za prvo kolo Književnoistorijskih i esejističkih dela Milorada Pavića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!