VEČNA MLADOST BOGINJE PROLEĆA: Nastavak obeležavanja 120 godina Udruženja "Lada", posle Narodnog muzeja, u Galeriji `73

M.A.K.

21. 03. 2024. u 11:35

DRUŠTVO srpskih umetnika "Lada" već punih stotinu dvadeset godina traje zahvaljujući tome što neguje sklad između starog i novog, što je oslobođeno svih predrasuda i što deluje bez unapred zadatih stilsko-estetskih normi i ograničenja bilo koje vrste, zapisao je, povodom obeležavanja ovog jubileja u Narodnom muzeju, muzejski savetnik Petar Petrović, autor izložbe "Lada 120 proleća", koja će trajati do 24. marta.

ВЕЧНА МЛАДОСТ БОГИЊЕ ПРОЛЕЋА:  Наставак обележавања 120 година Удружења Лада, после Народног музеја, у Галерији `73

Šešir, bez naslova, delo Neše Paripovića,Foto V.Popovića

A drugog dana proleća, 21. marta, naše najstarije umetničko udruženje nastavlja da slavi svoje trajanje, otvaranjem izložbe "Jubilarno proleće Lade u Galeriji `73. Postavka je osmišljena tako da ukaže na kontinuiranu delatnost, dugotrajnost i savremenost "Lade", kao važnog oslonca u očuvanju nacionalnog umetničkog nasleđa, i čini celinu sa onom u Narodnom muzeju, otvorene na Sretenje.

Foto promo

Slika Ivana Šuletića

Zamišljene da budu komplementarne, obe postavke čine presek današnjih umetničkih tendencija prisutnih u "Ladi". Obe postavke tako dokazuju geslo ovog udruženja da se umetnost stalno menja, obnavlja i večno teče, poput slovenske boginje proleća po kojoj je "Lada" dobila ime.

Foto promo

Skulptura Zorana Kuzmanovića

- Pogledom na postavku u Galeriji '73, vidljivo je da se istorija "Lade" ne piše, ona protiče i shodno tome se i menja. Tradicija slavnih prethodnika oblikuje današnju "Ladu", ali to ne znači da je ograničava. "Lada" ostaje verna ciljevima koje su osnivači zacrtali pre 120 godina, ali evoluira i tumači ih na različite načine prilagođene današnjem vremenu - ističe Natalija Cerović, istoričarka umetnosti i autorka teksta za katalog izložbe na Banovom brdu, nastale iz saradnje "Lade" sa Galerijom 73.

Radovi 16 umetnika

DO 2. aprila tako će biti izložena dela 16 umetnika, i to Zorana N. Đorđevića, Petra Đuze, Uroša Đurića, Divne Jelenković, Danice Karađorđević - Dane MAAR, Radomira Kneževića, Zorana Kuzmanovića. Na postavci se nalaze i radovi Gordane Mirkov, Ljiljane Mićović, Jovana Mrđenovačkog, Neše Paripovića, Dimitrija Pecića, Dragane B. Stevanović, Efimije Topolski, Miroljuba Filipovića Filimira i Ivana Šuletića.

Postavka će predstaviti dela 16 aktivnih članova "Lade", čije različitosti, kako tvrde organizatori, teži da prikaže umetničke slobode, svojstvene ovom udruženju, koje neguje aktivni odnos između tradicionalnog i modernog, bez unapred utvrđenih normi i predrasuda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024