IZMEĐU MITA I STVARNOSTI: Izložba Nenada Maleševića, u Salonu MSUB

M.A.K.

22. 02. 2024. u 16:31

UMETNIK koji se bavi crtežom, grafikom, fotografijom i redimejdom Nenad Malešević, u Salonu MSUB, od petka 23. februara u 19 časova predstavlja dela nastala od 2016. do prošle godine, na izložbi nazvanoj "Amerika".

ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ: Изложба Ненада Малешевића, у Салону МСУБ

Foto promo

Kustos izložbe je Miroslav Karić, a saradnici su Maja Stanković, Radoš Antonijević i Miodrag Manojlović. I ova postavka zasniva se na autorovom višegodišnjem bavljenju različitim fenomenima vezanim za duh vremena, a biće otvorena do 8. aprila

- Uveličavajući, segmentirajući, dekonstruišući simbole, ambleme, opšta mesta i kolektivne predstave o "sanjanom kontinentu", Malešević u fokus stavlja, zapravo, suočavanje sa idejom drugog i nedostižnog na ličnom ali i širem planu, u kojem Amerika figurira kao metafora, fantazam, želja, stanje ili slika hipnotičkog optičkog dejstva- piše u najavi.

Za ovu seriju Maleševićevo idejno polazište i centralni motiv je "Kip slobode", što je bio i neposredan povod njegovog odlaska u Ameriku, i to putovanje predstavlja integralan deo rada formalno uobličenog fotografskim i različitim drugim vizuelnim sadržajima kao segmentima istraživačkog toka i mišljenja. Projekat započinje serijom od hiljadu crteža čiji će jedini motiv biti Kip slobode - simbol za milione imigranata koji su krenuli u novi svet i ostvarivanje američkog sna, o čemu u tekstu koji prati izložbu piše:

- Crtanje, kao svojevrstan performativni akt, za umetnika postaje način da preispita sopstvene pretpostavke o geografskom prostoru koji postoji između mita i stvarnosti. Kao materijalni trag intenzivnog mentalnog procesa, crtež kod Maleševića ima ulogu elementa kojim on interveniše ili testira granice u širokom referentnom i značenjskom polju pojmova sa kojima se suočava, poput slobode, bogatstva, mogućnosti, jednakosti, pravde.

Inače, Malešević, rođen u Sarajevu 1981. godine, je diplomirao grafiku na Akademiji umetnosti u Banjaluci, potom magistrirao teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, pa doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti. Održao je desetak samostalnih izložbi i objavio knjige "Lekcije o dizajnu" i "Amerika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima