IZOLOVANI SVET KREATIVNOSTI: Slike, crteži i ikone Ivane Blečić Stefanović u "Rančićevoj kući"

M.A.K.

22. 01. 2024. u 16:53

RETROSPEKTIVA slika, crteža i ikona, "Protok vremena" umetnice Ivane Blečić Stefanović, biće otvorena u petak, 26. januara, u 19 časova, u "Rančićevoj kući", galeriji Centra za kulturu Grocka.

ИЗОЛОВАНИ СВЕТ КРЕАТИВНОСТИ: Слике, цртежи и иконе Иване Блечић Стефановић у Ранчићевој кући

Foto promo

Reč je o preseku bogatog umetničkog rada nastajalog tokom tri decenije, sa delima koji su se tematski, tehnički i stilski menjala. Ali su, kako se ističe u najavi, kao konstante ostali- snažan kolorit, naklonost autorke ka prirodi i istrajavanje uprkos svim promenama - spoljnim i unutrašnjim, promenama političkih i vrednosnih sistema, porodičnih struktura, tehnoloških inovacija...

- Izložba ima i skrivenu notu, ne obraća se samo ljubiteljima umetnosti, već se okreće i samom umetniku, poput ogledala koje ga primorava na samosagledavanje, objektivnost, introspekciju, analizu i na kraju, oproštaj samome sebi ako rezultat nezadovoljava. U stvari, rezultat nije bitan, već istrajavanje u umetnosti toliko vremena... Za mene, kreativnost stvara jedan izolovan svet, nedotaknut spoljnim, u koji se stvaralac uvek može skloniti, unutar njega se izraziti, izlečiti i na kraju, samopotvrditi - navodi autorka u uvodnoj reči kataloga izložbe, koju će otvoriti Zorica Atić, istoričarka umetnosti.

Rođena u Beogradu 1971. umetnica koja je diplomiralana FPU, na odseku slikar-restaurator, slikarstvo je studirala u klasi prof. Gradimira Petrovića, a restauraciju kod prof. Gordane Kusovac u Narodnom muzeju. Tokom studija usavršavala je crtež. Izlagala je na deset samostalnih izložbi i preko četrdeset kolektivnih, u zemlji i inostranstvu. Bavi se slikarstvom, ikonopisom i restauracijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)