OMAŽ UMETNIČKOJ SCENI RIMA: "Nove tendencije '60" u Galeriji SKC-a

M.A.K.

30. 11. 2023. u 18:57

SVOJEVRSNI omaž umetničkoj sceni u Italiji, šezdesetih godina prošlog veka, je izložba "Nove tendencije '60" koja će u Galeriji SKC biti održana od 12. do 28. decembra.

ОМАЖ УМЕТНИЧКОЈ СЦЕНИ РИМА: Нове тенденције 60 у Галерији СКЦ-а

Foto promo

Reč je zapravo o delima sa tri postavke, i to sa izložbe Gencay, Brtka, Franchini, održane 1964. u Rimu, gde se odvijala i "Forme presenti", 1965, kao i sa čuvene Illumination, iz Trenta 1967. godine, na kojoj se predstavila istoimena grupa.

U Galeriji Studentskog kulturnog centra tako će se sada, prvi put na jednom mestu, naći radovi autora, kao što su Nobuja Abe i Šu Takahaši, iz Japana,  Aldo Šmid , Bruno Konte , Paolo Pateli i Antonio Frankini  iz Italije, Genđaj Kaspači iz Turske, Marša Hafif  iz Amerike, Milena Čubraković i Mira Brtka iz Jugoslavije. Svi oni su šezdesetih godina boravili i stvarali u Rimu.

- Italijanska kulturna scena šezdesetih predstavljala je umetničko polje koje se odlikovalo izrazitim diverzitetom i snagom umetničkih pravaca i autorskih izraza, koji su se razvijali u tom miljeu, u periodu pred razvoj postmoderne - piše u najavi. Tri izložbe su predstavljale kulturno-umetničke događaje od internacionalnog značaja, s obzirom da su na njima učestovali umetnici iz različitih zemalja sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!