MUZEJ GRADA BEOGRADA U TRCI ZA "BAŠIBOZUKA": I naša kulturna ustanova sutra na aukciji kod "Sodebija"

M. Kralj

08. 11. 2023. u 16:41

ZA sliku "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića, koja će se sutra naći kod čuvene londonske kuće "Sadebi" nadmetaće se i Muzej grada Beograda!

МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА У ТРЦИ ЗА БАШИБОЗУКА: И наша културна установа сутра на аукцији код Содебија

Foto Sodebi

 Ovo je, za "Novosti", potvrdila direktora Jelena Medaković, ističuće kako je ova institucija zainteresovana da se u zemlju vrati jedno ovakvo delo našeg internacionalno najpriznatijeg likovnog umetnika, čije slike dostižu ogromne svote u najprestižnijim aukcijskim kućama.

- Ovo tehnički besprekorno ulje na dasci, sa izuzetno precizno urađenim detaljima, koje se ističe svojom lepotom, može umnogome da doprinese vrednosti naše kolekcije - ističe Medakovićeva, i dodaje da upravo Muzej grada Beograda baštini izrazito vredan legat, koji je lično zaveštao veliki slikar. - U kolekciji, za koju je radove birao sam Jovanović, imamo portrete, aktove, pejzaže, delove njegovog bečkog ateljea, ali nijedno delo iz njegove orijentalističke faze, koja je izuzetno cenjena u svetu. Zato nam je namera da "Odmorom bašibozuka", a kasnije možda i nekim drugim delima, upravo dopunimo taj deo njegovog opusa.

Sagovornica podseća da je Jovanović još kao mlad slikar stvarao radove koji pripadaju orijentalistici, kao i mnogi pre njega, među kojima je bio i francuski velikan Ežen Delakroa, ali i njegovi savremenici.

- Dela orijentalistke su zastupljena u svim velikim i značajnim muzejima, i smatramo da bi trebalo da ih ima i naš, posebno ona čiji je autor Paja Jovanović, koji je među nekolicinom naših autora uvaženih na svetskoj sceni. Pored toga, naša institucija zastupa stav da se slike ne vrednuju prema temama i motivima, već estetskim kriterijumima - naglašava Medakovićeva.

Pajin legat

PET godina pre smrti, 1952. Jovanović je Muzeju grada Beograda ostavio legat sa više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice... Legat je dopunjen poklonom njegove supruge Hermine-Muni Dauber, koja je muzeju dala 11 umetničkih slika Paje Jovanovića iz privatne kolekcije i više komada stilskog nameštaja.

Na aukciji nazvanoj "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji", procenjena vrednost ovog Jovanovićevog ulja na dasci, čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5) je između 70.000 i 100.000 funti. Muzej grada Beogrda, koji je ušao u prepisku sa "Sadebijem" će se u trku upustiti uz podršku države.

- Stupili smo u kontakt i sa svim našim kolekcionarima, koji su nam potvrdili, što nam je veoma drago, da neće učestvovati u aukciji, jer smatraju da je takvom delu mesto u muzeju - otkriva Jelena Medaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)