ZAPISI SA PREDUMIŠLJAJEM: Knjiga i izložba crteža, dvenika i predmeta iz zaostavštine Milutina Dedića

V.V.S.

26. 10. 2023. u 21:12

PREDSTAVLjANjE knjige "Zapisi s predumišljajem" Milutina Dedića (RTS i "Istina" - Izdavačka ustanova Eparhije dalmatinske) i otvaranje izložbe crteža, dnevnika i predmeta iz zaostavštine Milutina Dedića biće održano u utorak, 31. oktobra, u Galeriji RTS.

ЗАПИСИ СА ПРЕДУМИШЉАЈЕМ: Књига и изложба цртежа, двеника и предмета из заоставштине Милутина Дедића

foto Galerija RTS

- Prirodno je što je čovek sa imenom kralja koji je sagradio najviše srpskih srednjovekovnih hramova obišao najviše manastira i crkava. Prirodno je što je čovek koji je rođen na moru voleo putovanja, brodove i vetrove. Prirodno je što je čovek dobar kao hleb obišao, opisao i oslikao najviše vodenica. Prirodno je što je slikar, koji je uživao u životu bez predumišljaja, pisao "Zapise s predumišljajem". Nije, međutim, prirodno što takvog čoveka, nakon njegovog iznenadnog odlaska, nema u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Milutin Dedić je bio, u svakom pogledu, čast za Beograd i kompliment za srpsku kulturu - nadahnute su reči Radomana Kanjevca o svestranom umetniku.

Milutin i Arsen, ističe dalje Kanjevac, bili su dva jedinstva u suprotnosti:

- Koliko je Arsen bio disciplinovan, fokusiran, samozatajan, toliko je Milutin bio rapsodičan, raspričan, radoznao, renesansni polihistor sa kojim se moglo satima razgovarati o svemu što bi vam palo na pamet. U njegovom glasu bilo je neke patine koju možete čuti samo kod ljudi sa velikim iskustvom i osećajnosti koju imaju samo umetnici.

O ovom izuzetnom istoričaru umetnosti, slikaru i piscu (inače, dugogodišnjeNa saradniku "Večernjih novosti") na promociji će govoriti episkop dalmatinski Nikodim (Kosović), Radoman Kanjevac, glavni urednik Drugog programa Radio Beograda,Petar Arbutina, recenzent, prof. dr Slobodan Jović, enolog i Biljana Bošnjak Draganović, urednik RTS Izdavaštva.

Izložbu dela Milutina Dedića otvoriće dr Marija Pavlović, član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS. Autor izložbe je Luka Dedić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)