SPEKTAKL ZA JUBILARNI FESTIVAL U VRŠCU: Večeras počinje „Vršačka pozorišna jesen“, repertoar oduševio publiku

06. 10. 2023. u 12:00

VEČERAS u Vršcu počinje jubilarni 30. festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“, koji će trajati do 11. oktobra.

СПЕКТАКЛ ЗА ЈУБИЛАРНИ ФЕСТИВАЛ У ВРШЦУ: Вечерас почиње „Вршачка позоришна јесен“, репертоар одушевио публику

Foto: Pozorište "Boško Buha"

Uvodnu besedu će najpre održati višestruki laureat ovog festivala glumac Goran Šušljik, nakon čega će biti prikazan dokumentarac o tri decenije festivala, pod nazivom „O večnosti i tradiciji“, kako glasi i ovogodišnji slogan.

Potom će se, tradicionalno, publici predstaviti domaći ansambl NP „Sterija“ sa svojom dobro prihvaćenom predstavom „Don Žuan“, u režiji Aleksandra Cvetanovskog iz Severne Makedonije.

Foto: NP Sterija

Don Žuan, NP Sterija Vršac

U takmičarskom delu festivala biće još četiri renomirane predstave, koje su izazvale najveće interesovanje publike do sada. Karte za pojedine naslove rasprodate su čim je objavljen repertoar.

-Za ovaj festival je specifično to što će po prvi put biti izvedena dela naša dva velika klasika Slobodana Selenića i Borislava Pekića. Sigurna sam da će publika, koja voli da ih čita, uživati u ovim predstavama – kaže Snežana Udicki, direktorka „Vršačke pozorišne jeseni“.

Prvi će na repertoaru biti Selenić – već u subotu. Narodno pozorište iz Beograda izvešće njegovo delo „Očevi i oci“ u režiji Veljka Mićunovića, dok će Narodno pozorište iz Sombora naredne večeri, u nedelju, odigrati Pekićevo „Besnilo“, u režiji Borisa Liješevića.

foto: NP Smbor

Besnilo, NP Sombor

Liješević, inače četvorostruki dobitnik nagrade za najboljeg reditelja u Vršcu, predstaviće se i Geteovim „(Pra)faustom“, u izvedbi BDP-a. Ta predstava će biti na repertoaru u utorak, dok će u ponedeljak pozorište „Boško Buha“ izvesti „Ubistvo u Orijent ekspresu“ u režiji Darijana Mihajlovića – reditelja koji je prošle godine uspešno sarađivao sa vršačkim NP „Sterija“.

Za jubilarno izdanje festivala specifično je i to što su organizatori vratili nagradu publike. Posetioci će posle svake predstave svoje ocene upisivati na posebne papiriće, koje će dobiti pre ulaska u salu, i ubacivati ih u namensku kutiju.

S druge strane, tročlani žiri, koji čine makedonski reditelj Dejan Projkovski, dramaturg Aleksandra Glovacki i glumica zaječarskog pozorišta Nataša Petrović, dodeliće nagrade za najboljeg glumca i glumicu, mladog glumca, reditelja, najbolju predstavu u celini, kao i specijalne nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!