POETSKI MARATON U ČAČKU: Maratonci trče poetski krug

V. ILIĆ

30. 04. 2023. u 04:00

POD sloganom „Maratonci trče poetski krug” održan je jedanaestočasovni Poetski maraton u okviru jubilarnog 60. Disovog proleća i „Čačanske rodne”. Pokrenuta u podne, lirska štoperica je za više od stotinu učesnika i desetostruko više publike isključena nakon ponoći. Na pet lokacija u Čačku predstavili su se najrazličitiji poetski glasovi u raznovrsnim programskim aktivnostima.

ПОЕТСКИ МАРАТОН У ЧАЧКУ: Маратонци трче поетски круг

Foto Biblioteka Čačak

Start Poetskog maratona bio je u Dvorištu čačanske Biblioteke gde je živa pesnička legenda Ljubivoje Ršumović, pred osnovcima održao svojevrstan poetski miting. Kroz zabavu nenametljivo je deci govorio o velikim životnim istinama, jer se „fazonama i forama najbolje štiti odrastanje”.

Gradski park je na jedan dan postao „park poezije”, a kolažni program „Disovizija” pripremili su učenici Gimnazije i Tehničke škole sa prof. Anom Ranđić i Tanjom Popović. One su osmislile i koncept izložbe „Ja imam nade za ovaj grad”, a dizajn je uradio bibliotekar Vladimir Simić. Ovaj segment obuhvatio je čitanje poezije mladih Čačana: Anastasije Vujović, Jovane Grujović, Srđe Čvorovića, Luke Dmitrovića, Jane Davidović, Nikole Vujičića i Matije Jovanovića. Namerni prolaznici posebno su uživali u muzici Alekse Radovanovića (gitara) i DJ Kućna muzika. Omaž Disovoj poeziji pružen je i izložbenom postavkom „Od nje do večnosti” čiji su autori učenici Umetničke škole i Gimnazije pod mentorstvom prof. Sofije Vojinović.

Centralni događaj ovog segmenta Poetskog maratona bila je promocija zbirke „Dečaci istočnog bloka” Alekse Krstića, laureata Nagrade „Mladi Dis” za 2022.

Program „Morava je naše more” doveo je zavičajne autore na scenu Disovog amfiteatra na Gradskom bedemu. Svoje stihove interpretirali su: Mića Milovanović, Jovan Nikolić Jof, Dragutin Đukić, Ana Ranđić, Zorica Lešović Stanojević, Aleksandra Mišić, Svetlana Vučković i Maja Ilić Timotijević uz gitarsku pratnju Nenada Marinkovića.

Program koji je simbolično nazvan „Sveljudski jezik poezije” bio je četvrta tačka Poetskog maratona u Galeriji Gradske biblioteke Čačak. U ovom segmentu su se predstavili gosti iz inostranstva, strani umetnici i pesnici, kao i naši stvaraoci koji dugi niz godina pišu poeziju van matice i našeg govornog područja. Prvi deo je obuhvatio otvranje izložbe „Poezija i azuležoˮ, dok je drugi biti posvećen isključivo poeziji, čitanju u originalu i u prevodu.

Finiš Maratona bio je u kafe-klubu „Zona9” gde je održan „poetski klabing” u kome su nastupili predstavnici andergraund scene, slemeri Milan Mijatović, Nikola Oravec, Đorđe Đorđević, Nenad Ignjatović i Damir Nedić. Ovi članovi organizacije „Poezin” su svojim spontanim nastupom i stihovima koji obiluju motivima iz svakodnevnog života razgalili najizdržljiviju publiku Poetskog maratona koja je na kraju i zaplesala uz muziku DJ Marka DMC, poznatog po remiksima velikih jugoslovenskih hitova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...