PREMIJEROM PREDSTAVE "GUSAR" POČINJE OBELEŽAVANJE STOGODIŠNJICE BEOGRADSKOG BALETA: Igra po Lordu Bajronu

Marina Mirković

21. 03. 2023. u 17:24

BALET u tri čina "Gusar/Le Corsaire" na muziku Adolfa Adama, a u koreografiji i režiji Bahrama Juldaševa, premijerno je izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u čast velikog jubileja - stogodišnjice Beogradskog baleta. Predstava je označila početak obeležavanja stotog rođendana Baleta, a uz dirigentsko vođstvo Ane Zorane Brajović, u njoj učestvuje kompletan baletski ansambl i Orkestar Narodnog pozorišta.

ПРЕМИЈЕРОМ ПРЕДСТАВЕ ГУСАР ПОЧИЊЕ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ БЕОГРАДСКОГ БАЛЕТА: Игра по Лорду Бајрону

promo

- "Gusar" s pravom nosi titulu velikog belog baletskog spektakla i imati na repertoaru takvu predstavu velika je čast za sve, za svaki teatar i profesionalnu baletsku trupu, te mislim da će i interesovanje publike biti veliko - kaže reditelj i koreograf Juldašev, jedan od najcenjenijih pedagoga klasičnog baleta i zaslužni umetnik Ruske Federacije, govoreći o svom umetničkom pristupu i načinu rada, ali i o baletu samom, inspirisanom velikim delom barda engleske literature, Džordža Gordona Bajrona.

- Za osnovu libreta uzeta je istoimena poema Lorda Bajrona, velikog engleskog pesnika, sa vrlo složenim i komplikovanim sižeom - objašnjava koreograf. - Ako bi se tačno pratio taj siže, bilo bi potpuno nemoguće na njemu zasnovati baletsku predstavu. Ja sam odabrao staru verziju Petra Guseva, i Marijusa Petipe. Doradio sam je, unoseći neke svoje intervencije. Balet počinje prologom, u kom se pojavljuje pesnik romantičar, glavni junak zaljubljuje se u glavnu heroinu i iz toga se rađa dalja priča - priča o ljubavi, predanosti i prijateljstvu, izdaji...

Umetnička direktorka Baleta Ana Pavlović, govoreći o predstavi "Gusar" kojom je počelo obeležavanje velikog, dugo očekivanog i pripremanog jubileja i ambiciozno zamišljene proslave, kaže da ovaj balet nikada nije izveden na našoj sceni u integralnoj verziji.

- Ovaj veoma atraktivan balet, čija je premijera istovremeno postala i centralni događaj obeležavanja stogodišnjice Baleta, ima veliki broj uloga, i sjajna je prilika da prikažemo ansambl našeg Baleta u punom sastavu i sjaju, da pokažemo vitalnost i kvalitet ansambla. Rad na predstavi iskusnijim igračima pružio je priliku da pokažu svoje umeće, a istovremeno je dao mogućnost novim naraštajima, mladim igračima da se kroz balet koji obiluje kako ženskim tako i muškim ulogama, iskažu i dobiju priliku da se izgrade na ovoj sceni, da napreduju i potvrde svoj talenat.

Podela

U KOSTIMIMA Katarine Grčić Nikolić, u glavnim rolama nastupaju Sofija Matjušenska, Hoze Iglesijas, Teodora Spasić, Randol Betankurt, Egor Burba, Petar Đorčevski, Željko Grozdanović, Čedomir Radonjić, uz gotovo kompletan baletski ansambl koji igra uz njih na sceni. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)