CILJAO "KRISTALNI KOMPAS", DOBIO PRESTIŽNU MEDALJU: Boško Kozarski, autor emisije "Kulturista", nagrađen u Moskvi

JELENA BANjANIN

11. 12. 2022. u 12:00

AUTOR popularne putopisne emisije "Kulturista", Boško Kozarski, ovenčan je u Moskvi značajnim priznanjima. Mada je "ciljao" prestižnu međunarodnu nagradu, "Kristalni kompas", koju dodeljuje Rusko geografsko društvo, uz podršku Predsedničkog fonda za kulturne inicijative, osvojio je drugo mesto.

ЦИЉАО КРИСТАЛНИ КОМПАС, ДОБИО ПРЕСТИЖНУ МЕДАЉУ: Бошко Козарски, аутор емисије Културиста, награђен у Москви

Foto Privatna arhiva

Iz ruske prestonice vratio se sa još značajnijim odličjem - medaljom za jačanje mira, prijateljstva i saradnje. Ovo najviše državno odlikovanje "Rosotrudičestva", odnosno "Ruskog doma", Kozarskom je uručio lično Jevgenije Primakov, rukovodilac ove važne agencije Vlade Ruske Federacije.

- Zahvaljujem se, prvenstveno "Večernjim novostima", što su prepoznale naš potencijal i podržali nas više puta od nastanka serijala "Kulturista", pa i sad pred put u Rusiju kao jedini medij koji je to objavio. Dobijena priznanja su vetar u leđa i vrlo jasan signal da ćemo Rusiju obići od Sankt Peterbuga do Vladivostoka i otkriti još neverovatnih priča iz dela sveta koji malo poznajemo. Nadali smo se jednoj nagradi, a dobili mnogo veću, što smatram podstrekom - kaže, za "Novosti", Boško Kozarski i dodaje:

- Velika je čast i privilegija biti u tako visokom društvu ruskih delatnika iz oblasti nauke, kulture i medija koji su se 8. decembra okupili na svečanoj dodeli priznanja "Kristalni kompas".

Sa Jevgenijem Primakovom, Foto Privatna arhiva

Ova nagrada, poznata i kao "geografski Oskar", daje se za izuzetna dostignuća i jedinstvene savremene projekte usmerene na očuvanje prirodnog, istorijskog i kulturnog nasleđa. Emisija "Kulturista", koju rade braća Boško i Sava Kozarski, ušla je u najuži izbor za najbolji medijski projekat u konkurenciji 600 ostvarenja i zauzela drugo mesto, ispred velikih nacionalnih i međunarodnih produkcija.

Foto Privatna arhiva

Kroz šest filmskih putopisnih reportaža, u specijalnom serijalu "Kulturista u Rusiji", upoznali smo krasnodarski kraj, istinski biser ruskog juga. U nastavku serijala "Kulturista", (petkom, od 13.45 i 22.30, na kanalu Balkan trip), Boško Kozarski vodi nas do susedne Bosne i reke Trebišnjice, otkrivajući nam skrivene dragulje kulturnog nasleđa hercegovačkog kraja.

Foto Privatna arhiva

SUSRET SA STIVENOM SIGALOM

TOKOM boravka u Moskvi, Boško Kozarski je razgovarao sa zamenikom predsednika Državne dume, Petrom Olegovičem Tolstojem, o rusko-srpskim odnosima. Među uglednim zvanicama, upoznao je i jednog državljanina Srbije, holivudsku zvezdu Stivena Sigala.

Ambasador Srbije u Moskvi, Momčilo Babić, čestitao je Kozarskom na velikom uspehu i naglasio da će srpska diplomatija u Rusiji uvek podržavati projekte i aktivnosti umetnika i kulturnih delatnika, koji kreativno i ozbiljno jačaju odnose dveju zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove