PESNIK MRAČNE STRANE NJUJORKA: Najveći filmski učitelj Martin Skorseze prima čestitke za svoj 80. rođendan

Ana Popadić

25. 11. 2022. u 16:39

NE postoji ništa jednostavno. Jednostavno je teško - reči su velikog majstora filma, jednog od najvećih živih reditelja Martina Skorsezea, koji je pre nekoliko dana dočekao svoj 80. rođendan uz aplauze, čestitke i lepe želje koje su na njegovu adresu stigle iz celog sveta od kolega, saradnika, ali i beskrajnog niza običnih gledalaca, zaljubljenika u film i Skorsezeovu umetnost.

ПЕСНИК МРАЧНЕ СТРАНЕ ЊУЈОРКА: Највећи филмски учитељ Мартин Скорсезе прима честитке за свој 80. рођендан

Foto IMDb

Osam decenija života proslavio je u krugu porodice, u dobrom zdravlju, sa velikim ambicijama i stvaralačkom energijom.

Skorsezeova vitalnost samo je jedna od protivurečnosti koje su obeležile njegov život, ali i karijeru. Dečaku koji je odrastao u njujorškom kvartu Mala Italija nije bilo dozvoljeno da se bavi sportom jer je bio težak astmatičar, bled, mršav i nizak, pa je umesto toga sedeo u bioskopima satima i godinama... U časopisima koji su pisali o Skorsezeu nakon što se proslavio filmovima "Ulice zla" (1973) i "Taksista" (1976), nagoveštavano je da reditelj možda neće dugo živeti, imajući u vidu stres koji prati snimanja filmova i njegovu bolešljivost. Dokazao je suprotno i postao ikona svetskog filma.

Foto IMDb

Kao potomak italijanskih emigranata, Skorseze je posvećeni katolik, u mladosti je čak razmišljao i da postane sveštenik, ali ga to nije omelo da se ženi čak pet puta i razvede četiri (otac je tri ćerke).

- Upoznao sam Skorsezea pre mnogo godina. Bilo je to kao da sam pronašao svog davno izgubljenog rođaka, Italoamerikanca poput mene, ali baš poput mene: sa istim mirisima u kuhinji, istim divnim roditeljima i istim ponosnim osećajem da sam i Amerikanac i Italijan. Svideo mi se njegov prvi film koji sam video "Ko mi to kuca na vrata?", ali sam voleo i svaki naredni, koji sam gledao dok je snimao. Marti je najveći filmski učitelj na svetu i pripada krugu najvećih živih filmskih stvaralaca - kazao je u čestitki za Skorsezeov 80. rođendan njegov prijatelj, kolega i još jedan velikan svetske kinematografije Frensis Ford Kopola.

Kako je primetio slavni kritičar Rodžer Ebert, Skorsezeova karijera uhvatila je zalet sa "Ulicama zla" (1973) i više se nije zaustavljala. Taj film je prvi put spojio Skorsezea i Roberta de Nira, što će se pretvoriti u jedan od najslavnijih tandema. bez kog bi se istorija kinematografije drugačije pisala. Od "Taksiste", "Razjarenog bika", "Kralja komedije", "Dobrih momaka", "Kazina"... pa sve do "Irca" iz 2019, ova dvojica su snimila devet zajedničkih remek-dela.

Skorseze je prikupio impresivan spisak nagrada i priznanja iz celog sveta ("Zlatnu palmu", "Baftu"...), uključujući i devet nominacija za Oskar za najboljeg reditelja, najviše od svih živih autora. Jedinu zlatnu statuetu za reditelja dobio je za "Dvostruku igru" (2006), koja se te godine okitila sa još tri Oksara, među kojima i onaj za najbolji film. Osim nagrada, Skorsezeovi filmovi su bili i profitabilni, te su na blagajnama širom sveta zaradili više od 2,1 milijarde dolara.

Foto IMDb

Slavljen i nagrađivan kao vrhunski reditelj i scenarista, Skorseze je hvaljen i kao "autor koji voli glumce i od njih pravi zvezde". Osim De Nira, nadaleko je čuvena i njegova saradnja sa Harvijem Kajtelom, Rejom Liotom, Džoem Pešijem, Leonardom di Kapriom, Elen Birstin, Mišel Fajfer... Ta ljubav je uzvraćena, pa se isti glumci bezuslovno odazivaju na poziv reditelja.

- Kad Martin pozove i počne rečima: "Planiram film", ja samo mogu da kažem: "Kad počinjemo." Zar je važno šta igram ako Skorseze režira - rekao je svojevremeno Di Kaprio, koji je glumio u pet njegovih filmova ("Avijatičar", "Vuk sa Vol strita", "Zatvoreno ostrvo"...).

Kao neko ko istinski voli film i ljude sa kojima radi, Skorseze je tokom karijere gradio umetnička partnerstva i sa scenaristima (najčuvenije je ono sa Polom Šrederom), ali i sa snimateljima, montažerima, kompozitorima...

- Gledao sam sve njegove filmove. Marti je jedan od retkih reditelja čije filmove vredi gledati iznova i zauvek. Veoma smo različiti. Marti je pesnik mračne strane Menhetna, a ja sam bio neko ko je Njujork video na mnogo romantičniji način. Pretpostavljam da je razlika u tome što je Marti svoje utiske o Menhetnu stekao iz odrastanja u srcu grada, a ja iz holivudskih filmova - kazao je nedavno još jedan majstor filma Vudi Alen, pun hvalospeva o svom kolegi.

Taj Skorsezeov Njujork je mračan, opasan, ali i privlačan, baš kao i njegovi junaci. Samo je trio Šreder - Skorseze - De Niro mogao da stvori najvoljenijeg filmskog antiheroja - Travisa Bikla, vijetnamskog veterana koji tešku nesanicu leči tako što postaje noćni taksista i ide u najgore delove grada. Od premijere "Taksiste" do danas verovatno se u milionima broje oni koji su makar jednom imitirali čuvenu De Nirovu scenu ispred ogledala, uz neizbežan citat - Are You Talking To Me?

Skorseze je i autor vrsnih dokumentaraca, posvećenih njegovoj drugoj ljubavi, muzici, reditelj čuvenog 11-minutnog spota Majkla Džeksona za pesmu Bad, ali i omiljeni filmski učitelj za generacije reditelja. Ne samo da je svojim delom uticao na njihov rad već je kao producent, a neretko i kao koscenarista pomagao karijerama mnogih autora, poput Vima Vendersa, Spajka Lija, Stivena Frirsa, Kornela Mundruca, Aliće Rorvaher... Godine 1990. Skorseze je osnovao i vodi The Film Foundation, neprofitnu organizaciju koja sarađuje sa filmskim studijima u očuvanju i restauraciji starih filmova.

- Martin Skorseze je mnogo više od filmskog stvaraoca, on je istorija filma - s pravom zaključuje Spajk Li.

Najerotičnija scena

Foto IMDb

I dok je za većinu obožavalaca Skorseze "majstor mafije s njujorških ulica", za slavnog italijanskog reditelja Luku Gvadanjina on je autor "najerotičnije scene u istoriji filma".

- Postoji taj trenutak u "Dobu nevinosti" kada se Njulend Arčer i grofica Olenska, koji se nezaustavljivo zaljubljuju tokom celog filma, ali uvek potiskuju osećanja, nađu sami u kočiji. Njulend uzima grofičinu rukavicu i otkopčava je, a zatim prstima pomera komad kože od koje je rukavica napravljena i ljubi joj zglob. To je jedan od najvećih i najerotičnijih trenutaka u filmu ikada - smatra Gvadanjino.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović