DUBOKO RAZUMEVANJE DUŠE: Film "Gde si, Adame?" o životu na Svetoj Gori, biće premijerno prikazan večeras

A. P.

06. 10. 2022. u 06:20

DOKUMENTARNI film "Gde si, Adame?", autora Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaporošenka, koji prenosi atmosferu monaškog života u grčkom manastiru Dohijar na Svetoj Gori, premijerno će biti prikazan večeras, u 19.30, u beogradskoj MTS dvorani.

ДУБОКО РАЗУМЕВАЊЕ ДУШЕ: Филм Где си, Адаме? о животу на Светој Гори, биће премијерно приказан вечерас

Gde si, Adame, Foto Promo

Idejni tvorac i producent filma, đakon Aleksandar Pliska tokom jedne decenije provodio je veliki deo vremena u manastiru Dohijar, živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad.

Glavni junak ovog filma, iguman atonskog manastira Grigorije, vedar je i harizmatičan stariji čovek koji sa dugogodišnjim monaškim iskustvom iznosi duboko razumevanje duše i njene želje da se vrati u stanje koje je svojstveno ljudskoj prirodi Adama, pre pada.

- Od svih vrlina na Svetoj Gori najviše sam se naučio svetom trpljenju - izriče iguman dok sa rediteljem, pred kamerama, naglas razmišlja o životu monaha. Kako navodi potrebni su veliki napor i trud, inače će se manastir pretvoriti u "gomilu kamenja".

Kadrovi prirode koja okružuje Dohijar gotovo su neraskidivo vezani sa neprekidnim tokom rada i molitve, ukazujući da su biser ovog autentičnog vizantijskog pejzaža sami monasi. U manastiru živi oko 50 monaha, a krsna slava im je Aranđelovdan.

Film "Gde si, Adame?", koji od sutra ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju, prikazuje se uz blagoslov njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

MONASI KAO OBIČNI LjUDI

REDITELj Aleksandar Zaporošenko kazao je da je od prvog dana sebi postavio dva zadatka:

- Želeo sam da se odmaknem od površnog pogleda na ono što se dešava i da snimam što brižnije i pažljivije, vodeći računa o etičkim pitanjima. Preda mnom su monasi obični ljudi od krvi i mesa, koji ne lebde iznad zemlje i ne hodaju po vodi. Svake noći zajednički se mole u hramu, svakodnevno rade u kuhinji, baštama, voćnjacima, na gradilištu, dočekuju goste...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove