GODAR SE UMORIO OD ŽIVOTA: Veliki francuski filmski reditelj odlučio se za "asistirano samoubistvo" u Švajcarskoj

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

15. 09. 2022. u 09:35

KAKO je čuveni francusko-švajcarski reditelj Žan-Lik Godar, zaljubljenik u život i sve njegove sokove, koji je svom junaku Žan-Polu Belmondu u liku Mišela Poakara za volanom limuzine i cigaretom u usnama u prvom filmu "Do poslednjeg daha" došapnuo hedonističku rečenicu: "Ako ne volite more, ako ne volite planinu, ako ne volite grad, idite dođavola! - došao u situaciju da sam sebi oduzme život?

ГОДАР СЕ УМОРИО ОД ЖИВОТА: Велики француски филмски редитељ одлучио се за асистирано самоубиство у Швајцарској

Foto: AP

Od prvog držanja kamere golom rukom, baš da bi se osetile životne vibracije, do odluke da se posegne za "asistiranom eutanazijom", protekla je čitava jedna karijera. Godar se, kažu, umorio.

Ideju o eutanaziji je još pre dve godine podelio sa svojom publikom. U razgovoru s Godarom, novinar Darijus Rošben je započeo rečenicu:

- Kada umrete, što je, kasnije moguće...

- Ne obavezno što kasnije moguće - ispravio ga je slavni sineasta.

- Ne žurite? - usledilo je kontrapitanje.

- Nisam anksiozan da nastavim svom snagom. Ako budem teško bolestan, nemam nikakvu želju da me voze u ručnim kolicima. Nipošto - bio je odlučan Godar.

Kada se novinar osvrnuo na to da reditelj živi u Švajcarskoj gde je dozvoljeno "asistirano samoubistvo", na pitanje da li će posegnuti za tim, odgovorio je:

SMRTONOSNA DOZA 9.000 EVRA

Švajcarska već desetak godina dozvoljava "asistirano samoubistvo", koje košta između 8.000 i 9.000 evra, ali ne i klasičnu eutanaziju. To konkretno znači da se pacijentu dostavi smrtonosna doza koju će sam uzeti, bez spoljne pomoći.

Posezanje za asistiranom eutanazijom u Švajcarskoj je u porastu. U proseku, na ovaj način život završi 1,5 odsto od ukupno 67.000 ljudi koji preminu godišnje u ovoj zemlji.
Tako je, eto, otišao i Godar.

- Da, ukoliko... Trenutno je to dosta teško. Nedavno je Evropa donela presudu da je Švajcarska načinila grešku zbog žene koja nije bila bolesna, a želela je da nestane. Često pitam mog doktora i advokate da li bi mi, ako bih im to tražio, dali nešto od tih proizvoda, ali još nemam pozitivan odgovor - rekao je opušteno Godar, uz osmeh, paleći cigaru.

Očigledno je, u međuvremenu, došao taj trenutak.

- Gospodin Godar je pribegao asistenciji koja je legalna u Švajcarskoj radi dobrovoljnog odlaska nakon višestrukih patologija koje su ga onesposobljavale u skladu sa navodima iz medicinskog izveštaja - saopštio je javnosti porodični savetnik Patrik Žanere.

Foto: Profimedia

Sve je, dakle, bio promišljeno.

Žanere je takođe rekao da je saopštenje trebalo da bude izdato kroz dva dana, ali da je to učinjeno odmah, jer je vest procurila u medije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!