POSVEĆEN NARODU I TRADICIJI: Postavka odabranih radova akademika Svetomira Arsića Basare u foajeu Matice srpske

S. BAJIĆ

11. 06. 2022. u 15:34

IZLOŽBA odabranih radova akademika Svetomira Arsića Basare u foajeu Matice srpske, kojom se jedan od najznačajnijih srpskih umetnika prvi put predstavlja novosadskoj likovnoj publici, sadržana je od odabranih, reprezentativnih skulptura u bronzi, drvetu i metalu, kao što su "Car Lazar", "Hristos s mačem", figura "Despota Stefana Lazarevića"... i "Beli anđeo", najnovije njegovo delo koje se premijerno izlaže.

ПОСВЕЋЕН НАРОДУ И ТРАДИЦИЈИ: Поставка одабраних радова академика Светомира Арсића Басаре у фоајеу Матице српске

Foto N. Karlić

Organizatori veoma značajnog umetničkog događaja, Kosovskometohijski odbor Matice srpske i Srpska akademija nauka i umetnosti, naveli su da će biti otvorena do 15. jula, a povod je Vidovdan.

Po rečima autorke izložbe, Žakline Marković, više kustoskinje Galerije SANU, slojevitost značenja ideje tokom realizacije skulpture doveo je do promene Basarinog odnosa prema masi i formi, pa je zato s razlogom uveo metal u skulpturu.

- Tako jedinstven pristup oblikovanju skulpture i konačni izraz dela izdvajaju umetnika od ostalih skulptora na srpskoj umetničkoj sceni - ističe Markovićeva.

Svetomir Arsić Basara je rođen 15. maja 1928. godine u selu Sevcu kod Uroševca, a svoje prvo delo "Glavu devojčice", izvajao je još kao učenik Škole primenjene umetnosti u Nišu, 1950. godine, da bi tri godine kasnije bio primljen na Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu, gde je i diplomirao. Svoju prvu samostalnu izložbu upriličio je 1956. godine, a dve godine kasnije osnovao je likovnu koloniju u Dečanima, te inicirao osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije.

Pre nego što se u potpunosti posvetio vajarstvu, Arsić je češće crtao i izrađivao grafike. Tako je i na samostalnim izložbama početkom sedme decenije 20. veka izlagao uglavnom crteže i, sporadično, skulpture u kamenu ili gipsu. I dok je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka tragao za čistom, apstraktnom formom, u osmoj deceniji više je radio na materijalu. Tako je sredinom osamdesetih Basara započeo sa stvaranjem monumentalnog ciklusa velikih skulptura inspirisan nacionalnom istorijom i tradicijom, a materijali koje koristi najčešće su drvo i gvožđe.

Svetomir Arsić Basara, Foto Z. Jovanović

Izlagao je samostalno diljem nekadašnje Jugoslavije, ali i u inostranstvu, te učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama. Njegove retrospektivne izložbe organizovane su 1984. godine u Umetničkom paviljonu "Cvjeta Zuzorić" i 1998. u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Autor je i mnogih javnih spomenika u našoj zemlji, poput biste Svetog Simeona, postavljene ispred zgrade Instituta za srpsku kulturu u Prištini ili biste vožda Karađorđa ispred Instituta za slavistiku u Beču.

Foto N. Karlić

- Da bih progovorio o sadašnjosti, izrazio i dočarao tragiku življenja i ironiju vremena u kojem živim, primoran sam da se vraćam u prošlost, u mitologiju i epiku, na davno zapaljeno ognjište koje polako jenjava, u daleku istoriju kraljeva i careva, povelja i manastira. Ne okrećem se više prema svetu kao uzoru, već prema ambijentu u kojem živim, iz kojeg sam ponikao, okrećem se tradiciji svoga naroda, tražim identitet, dokaz o korenu, pravo na budućnost - reči su Svetomira Arsića Basare.

Izložene skulpture Svetomira Arsića Basare, Foto N. Karlić

MNOGOBROJNA PRIZNANjA

SVETOMIR Arsić Basara izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti 1994. godine. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada za svoj umetnički rad - Vukove nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, Zlatne medalje za zasluge u kulturnim delatnostima, Nagrade Vukove zadužbine za umetnost...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)