UBICE JOŠ IZMIČU PRAVDI: Sedam godina od likvidacije Božidara Tomaševića (35) u Baru

S. Đokić

09. 11. 2023. u 14:27

ISTRAŽITELjI u Crnoj Gori već više od sedam godina prikupljaju materijalne dokaze kako bi ubice Božidara Tomaševića (35), likvidiranog u Baru, bile privedene pravdi.

УБИЦЕ ЈОШ ИЗМИЧУ ПРАВДИ: Седам година од ликвидације Божидара Томашевића (35) у Бару

foto: TV E

Istraga o ovom slučaju još traje, a u prvoj epizodi serijala "Sjenke" u produkciji crnogorske TV E rekonstruisan je zločin koji se dogodio u Baru 6. avgusta 2016. godine. Novo svetlo na ovaj slučaj bacilo je i prvo javno svedočenje u emisiji od strane osuđivanog Baranina, koji se prema evidencijama crnogorske policije vodi kao pripadnik "škaljarskog klana".

Tomašević je iz Novog Sada, gde je živeo neko vreme, doputovao sa nevenčanom suprugom i maloletnim detetom na odmor u svoj rodni grad i kako bi posetio porodicu u Baru. Tog kobnog avgusta usmrćen je dok se nalazio u automobilu, kada je ubica na parkingu zgrade u njega ispalio dvadesetak hitaca.

Ubice Tomaševića do danas nisu identifikovane, niti je utvrđen motiv zločina koji se dogodio na samo nekoliko desetina metara od zgrade barske policije. Prema nezvaničnim saznanjima, istražitelji imaju sklopljen mozaik likvidacije Tomaševića, ali nemaju materijalnih dokaza kojima bi potkrepili operativna saznanja.

Tvrdnje, koje je u emisiji "Sjenke" prvi put javno izneo pripadnik organizovane kriminalne grupe, a prethodno je iskaz dao crnogorskim organima, umnogome se poklapaju sa operativnim saznanjima barskih istražitelja. On je izneo tvrdnje da su mu poznati detalji likvidacije Tomaševića, otkrivajući i ko navodno stoji iza nje.

privatna arhiva

- Stefan J. je te noći čekao Božidara... On ga nije ni znao, prepoznao ga je po autu kada je video da ga otključava. Kada je ušao i seo, prišao mu je i ubio ga. Čekao ga je Stefan M. - ispričao je osuđivani Baranin, koji tvrdi i da su Tomaševića visokopozicionirani članovi jednog barskog klana smatrali neprijateljem.

Sa druge strane, crnogorski mediji pisali su tada da je Tomašević bio blizak "kavačkom klanu".

Način na koji je izvršena surova likvidacija i beg sa mesta zločina, kod istražitelja izazvala je sumnju da su ubice dobro poznavale Bar.

- U momentu kada se dogodilo ubistvo nismo imali nekih bližih saznanja ko bi to mogao da bude. Kasnije se došlo do nekih podataka, imali smo otprilike taj neki uži krug imena prema kojima smo preduzimali određene mere i radnje. Radili smo, dovodili smo, prikupljali smo obaveštenja, uzimali uzorke za veštačenje za prisustvo GSR čestica. Isto veče smo priveli osobe koje su nam bile interesantne i za koje se kasnije ispostavilo da su najverovatnije i izvršioci toga dela, ali nije se prikupilo dovoljno dokaza da smo mogli da ih procesuiramo - saopštio je Simeun Dacić, šef jedinice za suzbijanje opšteg kriminaliteta OB Bar.

Barski istražitelji, međutim, smatraju da Tomašević nije bio žrtva rata klanova.

- On nije bio član nijednog klana, da kažem da je nešto ugrožavao neki drugi klan. On je bio samo prijatelj i drug sa pojedinim članovima iz suprotstavljenog klana. I ako je šta bio razlog, možda samo to neko prijateljstvo i možda bojazan od njega jer on je važio za ovako jakog, fizički spremnog i žargonski rečeno žestokog momka, koji nije dao na sebe i koji je živeo po nekim svojim principima. Ali ja mislim da nije bio žrtva rata klanova u smislu da se mešao u neke poslove tih klanova. Jedino može da bude u tom smislu što je bio blizak sa nekima iz "kavačkog klana", jer je odrastao sa nekima od njih - rekao je Dacić.

Izjava ne vredi bez dokaza

IZJAVA pripadnika organizovane kriminalne grupe, ipak, nije stigla do onih koji rukovode ovom istragom. Viša državna tužiteljka u Crnoj Gori Andrijana Nastić kazala je da u tom tužilaštvu ne poseduju zapisnik o izjavi pripadnika OKG.

- A i sve da postoji taj zapisnik, potrebno je da postoji neki materijalni dokazi kojima bi se potvrdile te njegove tvrdnje ili iskaz. Sve to operativno što policija ima i što je imala i u ovom slučaju kao i prethodnim, mora biti materijalizovano kroz dokaze i priloženo kao dokaz tužilaštvu. Tako da ta njegova izjava kao dokaz se ne može koristiti sad trenutno. A nismo svakako ni u njenom posedu - rekla je Nastićeva. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave