STOLIĆ ODAVAO INFORMACIJE ZA NOVAC? Suđenje policijskom inspektoru zbog saradnje sa Belivukovom grupom, njegov rokovnik dokaz

Z. U.

12. 05. 2022. u 08:00

U POSEBNOM odeljenju Višeg suda u Beogradu na ročištu su prikazani dokumenti na osnovu kojih je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) optužilo policijskog inspektora Božidara Stolića za saradnju sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

СТОЛИЋ ОДАВАО ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА НОВАЦ? Суђење полицијском инспектору због сарадње са Беливуковом групом, његов роковник доказ

Božidar Stolić, Foto M. Anšela

Navodno, ta komunikacija se odvijala preko drugooptuženog Filipa Golubovića. Stolić, kao i njegov advokat Branislav Bogdanović, osporili su tvrdnje TOK, negirajući da su počinjena krivična dela.

U sudnici broj 1, na dokument-kameri, prikazani su, pored ostalog, izveštaji iz Jedinstvenog informacionog sistema MUP Srbije, o Stolićevoj pretrazi određenih osoba, zbog kojih mu se sada i sudi. Tužilaštvo smatra da je on proveravao određene osobe, na zahtev Golubovića, i da mu je prosleđivao podatke. Navodno, u zamenu za informacije davao mu je novac.

Kao jedan od dokaza prikazan je i sadržaj rokovnika policijskog službenika Stolića.

- U njemu je optuženi evidentirao sve službene radnje, koje je preduzimao, pominju se i druge osobe, i to sa imenima i prezimenima, ali ne i one koje su u optužnici - rekao je zamenik tužioca Saša Ivanić.

- Vidi se da je on veoma detaljan, pa je simptomatično da nema nijednog od ovih imena.

Na ovo je reagovao sam Stolić, koji je objasnio da je taj rokovnik zaplenjen i oduzet mu kod kuće, dok on ima još dve ovakve radne sveske u službenim prostorijama:

- Samo je taj rokovnik uzet, ali ne i ostali. Ovaj je bio u mom stanu u slučaju da zatrebaju neki podaci kolegama ili da ja zabeležim nešto što bi mi stizalo od informacija.

Foto: M. Anđela

Tokom nastavka suđenja prikazana je i službena beleška, koju su Stolić i njegov kolega uzeli od Golubovića u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, gde je bio posle hapšenja zbog droge i oružja.

Golubović je tada saslušavan oko detalja nestanka Gorana Mihajlovića, sa kojim je bio blizak. U međuvremenu se saznalo da su ovog mladića, prema optužnici, oteli i ubili pripadnici Belivukove i Miljkovićeve kriminalne grupe.

- Ovaj dokaz prilažemo kao verodostojnost Golubovićevog iskaza datog kasnije u policiji, u prisustvu advokata, gde on objašnjava kako se odvijala saradnja sa Stolićem i priznaje krivično delo - obrazložio je tužilac.

- On tu pominje da je dobijao podatke o dokazima koji su pronađeni u kući u Ritopeku i poimenice navodi Milana Ljepoju, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića Goksija.

Ovakvu tvrdnju o saradnji policajca i prestupnika osporio je Stolićev branilac, advokat Branislav Bogdanović. O čitanju ove Golubovićeve beleške, međutim, sudsko veće tek treba da donese odluku. Na prethodnom ročištu on je tvrdio da je ovakvu izjavu dao, jer su mu "policajci pretili pritvorom".

Foto: M. Anđela

"Skaj" komunikacija kao dokaz

KOMUNIKACIJA, koja se odvijala preko zaštićene aplikacije "Skaj", a iz koje se, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, vide dokazi o povezanosti policajca Božidara Stolića sa pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, biće prezentovana na sledećem ročištu, zakazanom za 6. jun. Reč je o tri stranice formata A4, koje su naši istražni organi dobili od francuskog suda, a posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije