PALIO CIGARETE I MOKRIO PO ZAROBLJENIM VOJNICIMA: U četvrtak presuda Branku Tuniću za ratni zločin u logoru Rakitje

S. J. M.

23. 04. 2024. u 18:45

PRVOSTEPENA presuda Albancu sa Kosova i Metohije Branku Tuniću za ratni zločin nad zarobljenim vojnicima JNA srpske nacionalnosti u zagrebačkom logoru Rakitje 1991. godine, biće izrečena u četvrtak u Sudu za ratne zločine u Beogradu.

ПАЛИО ЦИГАРЕТЕ И МОКРИО ПО ЗАРОБЉЕНИМ ВОЈНИЦИМА: У четвртак пресуда Бранку Тунићу за ратни злочин у логору Ракитје

Branko Tunić, Foto EPA

Tuniću, koji je bio pripadnik hrvatske oružane jedinice "Zenge" sudi se u odsustvu, a tužilac Dušan Knežević juče je u završnoj reči zatražio da se on osudi na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

Knežević je naveo da je utvrđeno da je okrivljeni Tunić počinio ubustvo vojnika JNA Marka Utržana (20) iz Kikinde i zatim psihofizički mučio, telesno povređivao i zastrašivao ukupno 16 zarobljenih vojnika zatočenih u logoru Rakitje.

- To su sve bili vojnici na redovnom služenju vojnog roka od 18 do 21 godine, globradi mladići, koji nisu imali nikakvog ratnog iskustva - kazao je tužilac Knežević. - Opkoljeni su kasarni, predali se i položili oružje. Popisani su, radvojeni Srbi od drugih nacionalnosti i 14. septembra 1991. godine prevezeni u Rakitje, gde su boravili u zarobljeništvu. Priložen je sudu i spisak ratnih zarobljenika na kojem su i oni, a koji su Hrvati napravili 17.9. te godine. Oni su i na spisku kasnije razmenjenih zarobljenika.

Tužilac je ukazao da je Tunić, koji je bio stražar u logoru, pokazao osionost, bahatost, upornost, bezobzirnost i bezdušnost prilikom mučenja zarobljenika, koju je kontinuirano ispoljavao 15 dana i 15 noći.

- U više navrata je oštećene tukao kundakom svuda po telu, šutirao nogama, tukao gumenom palicom po dlanovima i tabanima, skako po njima, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima prebijenim. Najviše je tučen Marko Utržan, koji je bio sav plav od modrica. On se osmehom branio od muka koje je trpio, a Tunić to nije mogao da podnese, pa je na njega imao najveći pik. Oštećeni su ispričali da su se i drugi posle prebijanja vraćali modri i krvavi, da su celu noć drhtali i nisu mogli zaspu - kazao je tužilac. - Neki i danas zbog toga nose posledice, imaju košmare, ne mogu da spavaju, a pojedini su i sa trajnim psihičkim problemima.

Tužilac je podvukao da su Tunića dobro upamtili kao čoveka koji im je najviše zla tamo naneo, opisali su ga i prepoznali na slikama.

Nakon ubistva Utržana 30. septembra 1991. godine, zarobljenici su prebačeni u drugi zagrebački logor u Selskoj ulica, a mesec dana kasnije i razmenjeni.

Punomoćnik porodice Utržan i nekoliko oštećenih tadašnjih vojnika Dušan Bratić kazao je u završnoj reči d aje pravo oružje slabih, kojeg se žrtve late nakon rata.

- Presudom se ne vidaju rane, niti vraćaju životi, ali se previjaju psihičke rane, smiruju duše žrtava, izriče društvena osuda zločina, koja sprečava osvetu, kada se u sdunici čuje "kriv je". Ako su istražni organi možda nešto propustili, neka savest sudija ništa ne propusti - rekao je Bratić.

Branilac Tunića po službenoj dužnosti Andrija Milošević tražio je da se njegov branjenik oslobodi, jer je kako je rekao sporan njegov umišljaj i svest da čini krivično delo.

- Sud treba da donese odbijajuću presudu za ubistvo Marka Utržana, jer je za to presuđeno u Hrvatskoj. Iskazi svedoka su različiti, kontradiktorni i nepouzdani. U optužnici nije navedeno koje je radnje preduzeo Tunić - kazao je Milošević u završnoj reči.

MOGUĆE DA SE SUDI DRUGI PUT

TUŽILAC Knežević osvrnuo se i na činjenicu da je Tuniću suđeno u Hrvatskoj za ubistvo Marka Utržana, jer odbrana navodi da mu se ne može dva puta suditi za isti zločin.

- Postupak je vođen, ali ne za ratni zločin, već za ubistvo iz nužne odbrane i da je Marko napao Tunića, pa ovaj pucao i ubio ga. Sud je takve navode prihvatio, iako ne odgovaraju činjenicama utvrđenim na uviđaju i oslobodio ga. Takvu presudu na dve i po strane prihvatio je Vrhovni sud Hrvatske 2001. godine. Ovaj postupak vođen je isključiovo da bi se Tunić ekskulpirao, izuzeo sumnji i optužbi da je kriv i da bi to bio presuđen slučaj.

Tužilac je ukazao da to pravilo da se dva puta ne može suditi za isti zločin važi samo u okviru jedne države i da može da se sudi, ako je sud bio pristrasan ili sudio sa namerom da se spreči novo suđenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)