POČELO SUĐENJE KECMANOVIĆIMA PO TUŽBI RODITELJA NASTRADALIH: Saslušavaće se braća i sestre ubijenih u "Ribnikaru"

S. J. M.

20. 10. 2023. u 19:52

PRIPREMNIM ročištem danas je u Višem sudu u Beogradu počelo suđenje u parnici Kosti K., njegovim roditeljima Vladimiru i Miljani Kecmanović i osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a po tužbi 27 članova porodica ubijenih 3. maja za nadoknadu nematerijane štete zbog pretrpljenog bola i straha.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ КЕЦМАНОВИЋИМА ПО ТУЖБИ РОДИТЕЉА НАСТРАДАЛИХ: Саслушаваће се браћа и сестре убијених у Рибникару

Foto: Z.Jovanović/Novosti

Kosta je tog dana ušao naoružan u školu i ubio devet đaka, čuvara i ranio još šestoro. Nakon toga je zvao policiju i predao se, a sada se nalazi u dečijoj neuropsihijatrijskoj bolnici.

Glavna rasprava u ovom predmetu zakazana je za 28. i 29. decembra kada će biti saslušani tužioci. Prvog dana pozvano je njih devet, porodice Martinović, Božović i Čikić, a drugog dana njih pet i to porodice Aćimović i Vlahović.

Sudija Bojana Čogurić donela je odluku da se saslušaju svi tužioci osim jednog petogodišnjeg dečaka, kao i Kostini majka i otac. O ostalim predlozima stranaka odlučiće naknadno. Odredila je i da parnični postupak traje tri godine sa 15 do 20 ročišta.

Utvrđeno je da je među strankama sporno da li su braća i sestre živeli u zajednici života i u istom stanu sa nastradalima, da li je Kosta bio sposoban za rasuđivanje kada je počinio zločin. Sporan je i način vaspitanja i porodične prilike kod Kecmanovića, kao i da li se škola bavila prevencijom nasilja.

Obe strane zatražile su da se uradi veštačenje sposobnosti rasuđivanja Koste K. u momentu izvršenja zločina, ali je zastupnik Kecmanovića Marina Ivelja predložila da to ne radi tročlana komisija veštaka, već da se dodeli odgovarajućoj ustanovi. Njen predlog je i da se ono uradi pre izvođenja drugih dokaza, kako bi znali kako dalje da se brane od tužbe.

Zastupnik tužilaca Ognjen Božović predložio je sudu da se veštače svi tužioci na okolnosti pretrpljenog straha, intenziteta i dužine njegovog trajanja i duševnih bolova. Predložio je da sud traži od škole da dostavi izveštaj sa svim izostancima Koste sa časova u sedmom razredu zbog sumnje na loše vaspitanje od strane roditelja i davanje rđavih primera, jer se sumnja da su mu pravdali izostanke, koji nisu bili opravdani.

Božović je predložio i da se od Klinike za neurologiju i psihijatriju pribavi kompletan istorijat lečenja Koste, kao i njegov medicinski karton iz doma zdravlja Stari Grad.

S druge strane advokat Kecmanovića Marina Ivelja predložila je da se radi veštačenje na okolnosti lošeg vaspitanja, rđavih primera i navika u porodici Kecmanović i da i to radi ustanova. Njen predlog je da se osim roditelja sasluša i Kosta na okolnost štetnog događaja.

- Predlažemo da se pribavi elektronski dnevnik, da se saslušaju Kostina učiteljica, zatim razredna u petom i šestom razredu i razredna u sedmom na okolnsti kakvo je bilo vaspitanje Koste - rekla je Ivalja.

Zastupnik tužene škole Sanja Gunjić predložila je saslušanje razredne na okolnosti da li je bilo problema među decom i da li su prijavljivani, zatrim psiholog i pedagog na okolnosti da li je bilo pritužbi Koste na druge i drugih na njega i kakav je rad sa učenicima. Ona je predložila i svedoke tog kobnog jutra spremačicu i nastavnike geografije i fizičkog.


PREKID PARNICE

Zastupnik Kecmanovića Marina Ivelja zatražila je da se ova parnica prekine dok se ne završi krivični postupak u Višem sudu protiv Kecmanovića, zbog optužbi za izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja metka. Kako je objasnila u krivici bi se mnogo toga razjasnilo što je značajno i za ovaj parnični postupak.

- Tužioci su i u tom predmetu istakli imovinsko-pravni zahtev od 100.000 evra po svakom preminulom. Odluka krivičnog suda o tome bi bila od uticaja na odluku parničnog suda o eventualnoj visini imovinske nadoknade - navela je Ivelja.

Zastupnik tužilaca Ognjen Božović je bio protiv navodeći da su roditelji odgovorni za nastalu štetu, čak i ako krivično budu oslobođeni. S obzirom da je sudija zakazala glavnu raspravu parnica se očigledno neće prekidati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)