NISU DOKAZANI NAMERA I UMIŠLJAJ: Apelacioni sud obrazložio ukidanje presude uredniku "Tabloida"

S. J. M.

17. 10. 2023. u 17:14

APELACIONI sud je pre mesec dana ukinuo prvostepenu presudu Milovanu Brkiću, uredniku časopisa "Tabloid", kojom je letos osuđen na godinu i dva meseca zatvora zbog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja, a danas je i obrazložio takvu odluku.

НИСУ ДОКАЗАНИ НАМЕРА И УМИШЉАЈ: Апелациони суд образложио укидање пресуде уреднику Таблоида

Printskrin

On je usvojio žalbu okrivljenog i njegovih branilaca i naveo da u konkretnom slučaju prvostepeni sud nije utvrdio i obrazložio sve činjenice od uticaja na postojanje krivičnog dela, pa će se Brkiću ponovo suditi.

- U prvostepenoj presudi izostali su razlozi u pogledu postojanja namere ugrožavanja bezbednosti ili ustavnog uređenja Srbije, kao i direktnog umišljaja. Drugostepeni sud nije mogao da prihvati kao pravilan zaključak da okolnost da je inkriminisani tekst snimljen, te sačinjen video i audio zapis, a zatim objavljen i tako učinjen dostupnim velikom broju građana, ukazuje da je reč o pozivanju na nasilnu promenu ustavnog uređenja, koje je usmereno na neodređen broj ljudi - navode u Apelaciji. - Bilo je nužno utvrditi da li je okrivljeni u trenutku kada izgovara te reči znao da će to biti objavljeno, te da li je imao nameru da stvori kod drugog odluku da nasilno menja ustavno uređenje. Prvostepeni sud nije izvršio ocenu odbrane okrivljenog da nije znao kome govori i kako će to biti upotrebljeno, da nije znao da to bilo ko snima, jer nije bilo mikrofona niti voditelja i da se radi o odgovoru na pitanje njemu nepoznate osobe.

Apelacioni sud smatra da se ni umišljaj na strani okrivljenog, ni namera ne mogu vezivati samo za dugogodišnje novinarsko iskustvo okrivljenog.

- Prvostepeni sud je bio dužan da utvrdi i navede razloge o tome da li je okrivljeni znao da će njegova izjava biti objavljena ili se obraćao osobi, koja mu je postavljala pitanje ne znajući da će to biti objavljeno. Takođe, nije utvrđeno čime je snimak sačinjen, ko je i u kom svojstvu sačinio audio i video snimak, što su isto okolnosti koje ukazuju na postojanje ili nepostojanje svesti okrivljenog o tome da će njegova izjava biti objavljena. To je za sada ostalo nejasno, pogotovo imajući u vidu da se u izreci presude navodi da je okrivljeni izjavu dao "na obraćanje NN učesnika skupa", koji je od njega tražio komentar - navedeno je u obrazloženju Apelacionog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA TUGA: Preminuo mladi trener