UBIJAO, MUČIO I ZLOSTAVLJAO VOJNIKE JNA: Počelo suđenje Branku Tuniću Albancu za ratni zločin u zagrebačkom logoru „Rakitje“

S. J. M.

07. 10. 2022. u 16:48

U ODELENjU za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je počelo suđenje hrvatskom državljaninu Branku Tuniću Albancu za ratni zločin u zagrebačkom logoru „Rakitje“ u septembru 1991. godine.

УБИЈАО, МУЧИО И ЗЛОСТАВЉАО ВОЈНИКЕ ЈНА: Почело суђење Бранку Тунићу Албанцу за ратни злочин у загребачком логору „Ракитје“

Foto: EPA

Tunić se tereti za ubistvo zarobljenog vojnika JNA Marka Utržana (20) iz Kikinde i mučenje i zlostavljanje još 16 zarobljenih vojnika JNA srpske nacionalnosti, koji su tada bili na služenju vojnog roka. Pošto nije dostupan srpskim pravosudnim organima Tuniću se sudi u odsustvu.

Predsednik sudskog veća Snežana Garotić iščitala je dokumentaciju koja će se koristiti kao dokaz u sudskom postupku, a branilac Tunića po službenoj dužnosti Andrija Marković predao je sudu prvostepenu i pravosnažnu presudu Županijskog suda iz Zagreba 1997. godine i Vrhovnog suda Hrvatske 2001. godine, kojima je Tunić oslobođen za ubistvo Utržana. Sud je prihvatio da izvrši uvid u te presude.

Tužilac je reagovao na ovo i rekao da Hrvatska nije htela da sarađuje sa našim tužilaštvom u istrazi, niti da dostavi ijedan dokument, pa ni ove presude:

Sad smo ih dobili i vidim da mu je suđeno za ubistvo u prekoračenju nužne odbrane i oslobođen je. Nigde se ne pominje ratni zločin, zarobljenici, a logor nazivaju sklonište. Ne pominju se ni drugi oštećeni, već samo Marko Utržan, koji je ubijen. Dakle vođen je postupak za obično krivično delo i to tako da bi se Tunić zaštitio od međunarodne krivične odgovornosti, a daleko od toga da je postupak bio nepristrasan. Štošta u njemu nije urađeno, nisu ispitane osobe iz istrage, a ključni svedok je dao različite iskaze.

Punomoćnik nekoliko oštećenih Dušan Bratić dostavio je suduskom veću dva dokumenta, koje je dobio od sudske uprave iz Hrvatske. U prvom iz 2001. godine se navodi da je Tunić kao stražar bio zadužen službenim pištoljem, a u drugom da su svi spisi iz tog predmeta 2013. škartirani. Drugi punomoćnik oštećenih Aleksandar Cvejić ukazao je da u hrvatskim presudama piše da je Tunić u vreme kad mu se sudilo bio zaposlen u hrvatskoj vojsci, kao i da ni jedan dan nije bio u pritvoru.

Suđenje se nastavlja 18. novembra kada će biti pozvani da daju izjave majka i sestra Marka Utržana Vera Utražan i Jelena Karanović.

Uhapšten i pušten

TUŽILAC za ratne zločine ukazao je da je Tunić uhapšen u Sloveniji 2020. godine po poternici iz Srbije i pošto je hrvatski državljanin o tome su obavestili Hrvatsku, koja je istog dana otvorila postupak protiv njega. Slovenci su ga zato izručili Hrvatskoj, jer kao članica Evropske unije ima prioritet. Čim je stigao u Zagreb Tunić je pušten.


 

BONUS VIDEO -UČINIĆU SVE DA NIKO NE DOŽIVI ŠTO I MOJA PETRA: Majka ubijene devojčice iz Vršca jedva govori


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!