SRBIMA IZREČENE ISTE KAZNE: Grčki sud izrekao novu presudu za smrt američkog studenta Bakarija Hendersona

Z. U.

17. 06. 2022. u 16:04

SUD u Patri je danas izrekao novu kaznu za smrt američkog studenta Bakarija Hendersona na Zakintosu 2017. godine.

СРБИМА ИЗРЕЧЕНЕ ИСТЕ КАЗНЕ: Грчки суд изрекао нову пресуду за смрт америчког студента Бакарија Хендерсона

Foto: Arhiva Novosti

Petorici Srba i britanskom državljaninu poreklom iz BiH izrečene su kazne kao i tokom prvostepenog postupka.

U presudi donetoj 22. novembra 2018. godine najvišu kaznu dobio je D. R., i to 10 godina zatvora, M. I., S. S. i N. R. osuđeni su na po godinu manje, kao mlađi punoletnici, dok je M. S. osuđen na pet godina. Amir O., britanski državljanin poreklom iz BiH, osuđen je na 15 godina zatvora. Sud je oslobodio barmena Jorgosa S.

Žalbu na ovu presudu podneo je zamenik javnog tužioca u Patri Jorgos Bisbikis, a na zahtev pravnih zastupnika porodice Henderson, koji su zahtevali da se slučaj okvalifikuje kao ubistvo, i to iz rasnih pobuda. Današnjom presudom ovaj zahtev je najverovatnije odbijen, i za razliku od prvog puta, kazne su donete većinom.

Advokati optuženih tražili su da se zahtev tužilaštva odbaci kao neosnovan jer ne odgovara pravom stanju stvari i činjenicama utvrđenim tokom prvostepenog postupka.

U sudnici se pojavio samo grčki državljanin, barmen Jorgos, ostali su odranije na slobodi, zato što su u međuvremenu izdržali deo kazne, i kao mlađim punoletnicima usvojena im je molba da se privremeno puste.

Još tokom prvog, a pogotovu ponovoljenog suđenja, na grčko pravosuđe vršen je dodatni pritisak od strane porodice Henderson, kao i iz same američke administracije. Branioci optuženih su još u februaru ove godine, kada je započelo novo suđenje, tražili su da se zahtev tužilaštva odbaci kao neosnovan jer ne odgovara pravom stanju stvari i činjenicama utvrđenim tokom prvostepenog postupka.

OSLOBOĐENI

Svi okrivljeni su se od optužbi, tokom ponovljenog suđenja, branili sa slobode, jer su uhapšeni odmah posle famozne tuče u noćnom baru na Zakintosu. Posle nekoliko godina izdržanih kazni, podneli su molbe za prevremeno puštanje. One su im usvojene, jer su u vreme kobnog incidenta bili mlađi punoletnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave